Floden Elwhas återfödelse

Världens största damm borttagning

Floden Elwha var tidigare berömd för sitt rika bestånd av lax, men också för sina stora träd. För att få el till skogsindustrin byggdes Elwha-dammen 1914 och Glines Canyon Dam 1927.

Kraftverken gjorde att lax och skaldjur försvann och därmed också försörjningen för ursprungsbefolkningen i stammen Lower Elwha Klallam. I en lång kamp som innehöll både protester och långa rättegångar började deras rättigheter sakta utökas. Efter tiotals år fick de 1979 rätt till hälften av områdets laxfångst och 1992 beslöt kongressen efter påtryckningar från miljöorganisationer att de två dammarna skulle köpas av staten och möjligheten att ta bort dem skulle undersökas. Nästan 20 år senare verkställdes beslutet att ta bort dammarna.

Efter sprängingarna av kraftverksdammarna i floden Elwha så ser vi en fullständig förvandling runt Elwhas mynning säger US Geological Survey dykare och biolog Nancy Elder.  Elwha flodens är per definition ett sediment projekt säger Anne Shaffer en biolog och verkställande direktör för Coastal Watershed Institute (CWI) och som leder en ideell organisation som bedriver forskning i och runt Elwha mynning. De mesta av de finare sediment som frigjorde när man sprängde dammarna gick ut till havs. Ungefär en tredjedel av lasten ackumulerade vid flodens mynning.

Sedimentet innehåller mycket fett

Strax efter att man rev dammarna började Sjöfåglar komma i hundratals och krabbor, tobisfiskar, lax mm har  ökat i massiv skala, anledningen är att sedimentet som dammarna hade lagrat i 100 år innehåller mycket fett vilket gör sedimentet till en uppskattad födokälla för samtliga marina djurater.

SeagullswarmElwha-resize

Läs hela artikeln River Deltás Rebirth

Se även film (03:21 min)

After Largest Dam Removal in U.S. History, This River Is Thriving

image.adapt.960.high.dirt6

Den enorma mängd sediment som hamnade vid flodens mynning efter dammborttagningen har skapat en helt ny sandbank vilket även fungerar som ett naturligt reningsverk vid flodens mynning.

Se även filmen där man kan se att även örnarna och andra fågelarter  återvänt efter 100 år.

Elwha River mouth eagles

Dippers

Föreläsning:

Removal of the Elwha Dam: The Return of the Salmon

img_1602

Läs även

kiselalgerna står för 45% av fotosyntesen i haven 

Vill du bli medlem i savethebaltic?

klicka på mig.

 

Lämna en kommentar

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.