Tiamin Professor Lennart Balk

Många arter tillhörande olika djurklasser uppvisar sedan en tid brist på ett livsnödvändigt vitamin, nämligen vitamin B1 eller tiamin som det också kallas. Att många arter tillhörande dessa djurklasser har brist på detta vitamin råder det ingen vetenskaplig tveksamhet runt, alla forskare som har erfarenhet av att arbeta med tiamin och tiaminbrist har lätt att inse att den här bristen påverkar många arter negativt på olika sätt (ex. påverkad reproduktion, tillväxt, immunsystem, nervfunktioner, sinnen, m.m. ) och att i dess slutstadier leder det till att djuren dör. Givetvis finns där möjligheter för er att stödja vår strävan genom att bli medlem i vår förening. Klicka på sidan under.

https://savethebalticsalmon.se/2015/03/06/bli-medlem/

ladda ned

Det som vi forskare inte har kommit till gemensam slutsats om, ännu, är hur (mekanismen), och vilket ansvarigt ämne(en), som troligtvis ligger bakom denna brist. I det arbetet har vi och andra forskare nu undersökt flera olika arter, varav en del är publicerat i vetenskapliga tidsskrifter (fågel, fisk, reptiler) och en del ligger nu, i skrivande stund, för sedvanlig vetenskaplig anonym prövning innan publicering sker. Den överbyggande vetenskapliga målsättningen med detta arbete är att förstå var i ekosystemet den här bristen förekommer för att därigenom erhålla ”pusselbitar” som gör att vi kan lägga pusslet så att vi förstår var och hur i ekosystemet denna tiaminbrist uppkommer. När vi får kännedom om detta kan vi också börja peka ut möjliga ämnen (”kandidater”), som skulle kunna vara ansvariga för tiaminbristen, och kan då börja undersöka dessa ”kandidater” specifikt för eventuellt ”ansvar”.

Filmerna är från 18 Juli 2016 Saittarova

 

Lämna en kommentar

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.