NORSK LAX I BLÅSVÄDER

Norgefiskodlingar

Den norske fiskeministern Per Sandberg, och hans regering satsar nu på att femfaldiga odlingen av framför allt lax fram till 2050, från en miljon ton i år till 5 miljoner ton 2050.
Vår landsbygdsminister, Sven-Erik Bucht tycker att vi har mycket att lära av Norge vad gäller vattenbruk.
– Vi har väldigt mycket vattendrag, som är en förutsättning för att kunna ha vattenbruk. Vi har också kunskap, men vi har väldigt lite av det, säger Sven-Erik Bucht.
– Vårt grannland Norge har ungefär hundra gånger så mycket. Här finns en potential!

Marine Harvest Norge, en av världens största producenter av odlad lax och den största producenten av atlantlax, har kontrakterat ett ”monsterfartyg” som kan slakta 100 ton lax per timme!

Vi konsumenter lockas köpa norsk odlad lax som blir fetare och fetare. De vita strimmorna av fett är snart lika breda som de numera ljust rosa fiskköttet. Dessutom har den minskad omega 3-halt,  flera giftiga tillsatser m.m. för att komma tillrätta med sjukdomar hos fiskarna. Blundar konsumenterna, handlarna och inköparna? Blundar våra mästerkockar och mattidningar?
Att producenterna gör det finns väl inget tvivel om?!

Norge började med laxodling redan på 1970-talet och är i dag en massindustri som producerar över en miljard ton fisk till 97 länder världen över. Norsk laxodling hade en sammanlagd vinst på nästan 30 miljarder kronor bara mellan åren 1998-2012 men nu slår journalister, forskare, läkare och experter larm om innehållet i fisken.

Läs mer HÄR: Källa: Vaken.se , 2015-10-26

 

Lämna en kommentar

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.