Östersjön lockar universitet till Simrishamn

Simrishamns kommun och Lunds Universitet undertecknade i dag ett samarbete för att utveckla en ny forskningsmiljö på Marint Centrum i Simrishamn. Inom ett par år ska doktorander från Lund sitta i lokalerna intill Östersjön.

Att Simrishamns kommun och dess kommunalråd Karl-Erik Olsson (S) jublar över den akademiska studs som samarbetet med Lunds Universitet ger är inte så överraskande.

https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=101&artikel=6499098&playaudio=5807754

9387e14f-0789-4adf-9289-305afded0709

– Jag är mycket nöjd över att Lunds Universitet tror på vår miljösatsning kring Östersjön, säger kommunalrådet.

Lunds universitet saknar i dag marin forskning och ser nu möjligheter att vinna ny mark. Detta genom att ta ett framgångsrikt och tvärvetenskapligt grepp på frågor som rör Östersjön – och då sitta ett par meter från Östersjön.

– Här har vi tillgång till vattnet, till fiskenäringen och till hela Österlens landskap, säger Maria Hansson forskare och docent vid Lunds Universitet.

Maria och hennes kollegor nämner vatten och fiske men också jordbruk, statsplanering och uppvärmning som frågor som forskningen tvärvetenskapligt ska ta sig an.

Någon gång innan 2020 ska forskningsmiljön vara på plats, men finansieringen är inte i hamn även om universitetet antyder sig ha goda kontakter med möjliga finansiärer.

Lämna en kommentar

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.