Nu bärgas kanadensiskt bombplan

I dag börjar bärgningen av ett kanadensiskt bombplan från andra världskriget som slogs ut av ett blixtnedslag under en räd mot Nazityskland, och sedan störtade utanför Falsterbonäset.

Planet, en Halifax, hittades nedsjunket i sanden på havsbotten för ett par år sedan.
Det finns bara två bevarade plan av den här typen och symbolvärdet anses stort.

– Det är ett unikt plan, och väldigt svårhittat. Så vi är jätteglada att man lyckades hitta detta under sanden, så välbevarat, säger Jan Christensen, projektledare för bärgningen.

Historiens vingslag
Han befinner sig på en båt på väg ut för att bärga planet som legat på havets botten i 70 år. Bredvid står yrkesdykaren Patrik Gyllin.

Det är inte varje dag jag jobbar med såhär glamourösa saker! Man känner ju historiens vingslag.

Som ett pussel
Bärgningen kommer att pågå hela hösten, och är inte den lättaste uppdraget. Dels är planets delar utspridda över en yta på 100-200 meter.

– Det är som ett pussel. Att planet är så utspritt beror på att det slog ner väldigt hårt, säger Jan Christensen.

På tisdagen börjar teamet med att bärga två av planets motorer, som väger nästan ett ton vardera. För uppgiften har båten utrustats med en jättelik kran.

Pilotens speciella önskan
Förutom att bärga planet, som sen ska hem till hemlandet Kanda, så har bärgarna en speciell uppgift. De ska ta med sig en speciell gåva till piloten, som lyckades lämna planet innan det kraschade.

– Piloten lever fortfarande. Han hade en liten kudde att sitta på för att nå pedalerna, eftersom han var lite kortväxt. Han lämnade ju planet i en väldig hast och glömde sin kudde. Och nu vill han ha den tillbaka. Ligger den under sanden så är den nog välbevarad, säger Jan Christensen.

Källa

 

Lämna en kommentar

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.