Fiskodling: RAS-anläggning för röding i Timrå?

 

timråröding

Bild: Johan Axelsson

Omegalax vill starta rödingsodling – kan ge tio nya arbetstillfällen

Fiskodlingen Omegalax vill utöka sin verksamhet med en rödingsodling. Det har ännu inte tagits några beslut om projektet ska genomföras men företaget vill påbörja tillståndsprocessen för att kunna starta upp odlingen snabbt om allt faller på plats.

Hushållningssällskapet i Västernorrland vill starta en ny fiskodling i Timrå och den här gången handlar det om röding.

Det är tänkt att anläggningen ska byggas i en lokal intill Hushållningssällskapets befintliga fiskodling, Omegalax, på Vivstavarvsvägen. För tillfället äger företaget inte byggnaden, men de skriver till Länsstyrelsen och Timrå kommun att de har möjlighet till det om de väljer att starta projektet.

Planen är att ansöka om tillstånd för en produktion av 1 000 ton röding per år. Fisken ska odlas i ett landbaserat recirkulerande system (RAS) för att minska miljöbelastning och energianvändning jämfört med en konventionell fiskodling.

Fisken ska slaktas i ett slakteri som ligger i anslutning till fiskodlingen. Om allt går i lås förväntas den nya anläggningen skapa tio årsarbeten.

Just nu är det finansieringen, marknadsförutsättningarna och villkoren för ett tillstånd enligt Miljöbalken som avgör om projektet kommer startas.

Källa: Sundsvalls Tidning 10 augusti 2016
Emelie Sörling
060-19 70 00 emelie.sorling@mittmedia.se

Lämna en kommentar

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.