Gränsälvslax🐟

13/8 2016

Laxfiskesäsongen nalkas mot sitt slut här vid vår Nationalälv -Torne älv-.

Räkneverket vid Kattilakoski tickar vidare an ett tag och registrerar de fiskar som forfarande strävar och kämpar mot sina hemtrakter och lekområden. Troligtvis hamnar årets sk resultat, omkring etthundratusen firrar, plus minus? Nå, iallafall så handlar stigningen om ett tiotal indikeringar per dygn, för tillfället.

Hur har vårt fiskande sett ut på vår vildlax denna säsong?

Jo, enligt min erfarenhet och uppföljning av det gångna fisket för säsongen, så avlivas det vildfisk i alldeles för stor omfattning när man gämför till omständigheterna! Vår fauna mår inte bra och livet i den. Tiaminbrist råder på flera av våra sk, fettfenefisk inklusive vildlax!

Denna vitaminbrist (B1) har katastrofala följder på de drabbade individer inom nämnda fiskgrupp. Det är nämligen så att bristen slår ut bl a. immunitetsmekanismen för de drabbade som i sin tur ger sk, sekundära effekter som ex v. svamp/bakterieangrepp, koordinationsproblem, syreupptagningsförmågan försämras, fortplantningen förstörs, fiskdöd m m.

Ovannämnda är redan tillräcklig information om allvaret som vi fiskare och andra bör beakta i högre utsträckning än vi gör idag, när vi utsätter ett fisketryck på berörda fiskarter. Därav ”försiktighetsprincipen” till allt fiske oavsett fiskemetod! Detta så länge det råder ovisshet om orsak till det negativa fenomenet.

Lämna en kommentar

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.