Vad gör Miljöpartiet när Östersjön kvävs?

övergödning

 Publicerad 6 aug 2016 kl 05.24

 Östersjön är ett dött och syrefattigt hav. Om vi i framtiden vill bada i klart vatten och inte i en grön sörja måste miljöentusiasterna i regeringen prioritera hur Östersjön mår.

Under sommaren har många semesterfirare fått plaska i gröna vågor. På många håll i Östersjön har algblomningen exploderat. Det fina vädret, med höga temperaturer och svag vind, gynnar algerna.

Östersjön är ett utsatt innanhav. Det tar trettio år innan vattnet i egentliga Östersjön, den södra delen, bytts ut eftersom det enda ut- och inflödet går via de danska sunden. Havet är nästan helt omringat av land, och får motta utsläpp från nio kustländer. Omkring 90 miljoner människor bor i Östersjöns avrinningsområde. Vattnet, som varken är salt eller sött, gör det till en svårbebodd plats för djur- och växtarter.

Utom för algerna, då. Planktonalger slukar kväve och fosfor. Och de ämnena finns det farligt gott om i Östersjön. När algerna dör förbrukar de syre, vilket i sin tur leder till döda havsbottnar. Om syrehalten blir för låg kan inte ens de tåliga arterna i Östersjön leva längre.

 Läs mera HÄR

http://www.expressen.se/ledare/vad-gor-miljopartiet-nar-ostersjon-kvavs/

Lämna en kommentar

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.