Gränsälvsinfo, Laxstigning.

Vi är en bit in i Augusti månad och stigningen av lax avtar för denna säsong 2016. Älven kommer att få omkring etthundratusen firrar som indikerinar i räkneverket ovan Kattilakoski. Idag stiger det fiskar för registrering, ungefär etthundra plus/minus individer per dygn.

Skälva fisket på ex v. vår vildlax har skett utan någon som helst tanke på den rådande situation, som våra firrar finner sig i? Med fjolårets -15 facit angående avvik på våra laxar inklusive sjukdom samt fiskdöd, så borde en ”alarmklocka” ljudit för oss som fiskar på den, iallafall!? Men inget har hänt? Fisk dödas och avlivas utan eftertanke av och om framtiden, hur tänker vi egentligen?  Den redovisade Tiaminbrist som drabbat bl a, vildlaxen är alarmerande och farlig om inget görs för att åtgärda problemet. Vitaminbrist (B1) orsakar katastrofala konsekvenser för fiskar, immunitetsmekanismen slås ut, fortplantningsförmågan försämras avsevärt, syreupptagningssystemet påverkas negativt osv. Det här var bara en bråkdel av den försämring som sker när våra firrar som påverkas av nämnda brist.

Låt oss nu se den rådande utveckling med fiskens ögon och inte fiskets, som ju är en väsentlig skillnad! 

Det bör ges mer utrymme för belästa och kunniga biologer i ämnet, för att få ett begrepp om och av orsak till nämnda brist. Vi fiskare kan också tänka oss för hur vi beter oss i och vid våra fiskevatten. Sportfisket är tillför att uppleva och inte för att avliva fisk och det här är viktigt att komma ihåg!

Tight lines!

Lämna en kommentar

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.