Här ser man kraftfulla laxar på nära håll

En gång per år bjuds allmänheten in för att få beskåda en notdragning i Bergeforsen. Intresset har tidigare år varit stort. Ett år blev kaosartat när över 3000 personer ville få plats på området. ”Efter det slutade vi att annonsera, räddningstjänsten fick flytta på bilar och polisen fick leda om trafik”, säger Börje Sahlin.

Syftet med att dra not, är att fånga upp ett antal lax och havsöringar för att hjälpa naturen på vägen. Varje år släpps 295 000 odlade laxar och 85 000 havsöringar ut i älven.

980

– Den tillställningen vi har på kvällen är för att visa upp vår verksamhet. Det riktiga arbetet gör vi dagtid under de två första veckorna i augusti, berättar Börje Sahlin.

De laxar och öringar som tas upp, mjölkas på rom och får leva i bassäng tills de släpps tillbaka igen. När fiskynglen efter cirka ett år blir smolt ändras deras täckning och blir blankare. Då är de redo att simma med strömmen ut till havs.

Årets event är planerat till den 4 augusti. Det finns möjlighet att se lax och havsöring på ännu närmre håll när akvariet öppnar i början av juli. Även det är gratis och är öppet för allmänheten hela håller sommaren.

Lämna en kommentar

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.