Följetong del 3 av 5:
Eftersom kiselalgerna står för 45% av fotosyntesen i Östersjön och algerna har minskat med 60% sedan 60-70talet bestämde jag mig för att ta reda på vad kiselalgerna innehåller. Forskarna pekar ut dammbyggen inom vattenkraft och övergödningen som orsaken till de sjunkande kiselhalterna.
Frågan:
Hej alla på Östersjöcentrum.
Vi är några från Save The Baltic- Water For Life som genom åren diskuterat hur viktiga kiselalger är för Östersjön.
En fråga som ibland dykt upp är – Vad innehåller egentligen kiselalger?
Vi vill veta vad algerna innehåller i friskt tillstånd ( inte i förruttnelsetillstånd / bmaa).
Frågan är nu ställd på vår hemsida.
Det vore trevligt om någon av er kan svara på frågan eller skicka frågan till kunnig person.
Svar från Östersjöcentrum:
Hej Bror
Det är inte en enkel fråga att besvara, men här kommer ett försök.
Först beror det på vad som avses med ämnen. Är det grundämnen så brukar de både betecknas som makroämnen, om det finns mycket av dem i organismen, och mikroämnen eller spårämnen som förekommer i mycket små mängder, till exempel i någon förening. Kiselalger innehåller grundämnena kol, syre, väte, kväve, fosfor, svavel, kisel (i sina skal – vilket är ett grundämne som annars inte finns i så stora mängder i andra växtplanktongrupper), tillsammans med olika spårämnen som t.ex. koppar, mangan, kalium, kalcium, klor, zink, och många, många fler grundämnen. De kan också innehålla ämnen som kadmium och bly som inte har någon biologisk funktion men ändå tas upp av växtcellen.
Mängden fosfor och kväve varierar under året både beroende på art av kiselalg och tillgång i vattnet. Ett annat svar på frågan om vilka ämnen de innehåller är olika typer av föreningar, som kolhydrater, protein, pigment av olika sorter, oljor, fett, vitaminer (bland annat vitamin B12, thiamin, m.m.). Innehållet av fetter, protein och kolhydrater varierar också i en kiselalgscell under året .
I vissa arter kan man se droppar av fett inne i cellen.
Dessa hjälper till att hålla cellen flytande i vattenmassan så att de inte sjunker ner så djupt att inte ljuset räcker till för fotosyntesen. Proportionen och mängden av dessa ämnen/föreningar varierar också med art och tid på säsongen, konkurrens med andra arter m.m. En viktig skillnad mellan olika grupper av växtplankton är vilka pigment de innehåller utöver klorophyll a. Kiselalger innehåller också klorofyll c, samt beta-karoten, fucoxanthin, diatoxantin och diadinoxanthin.
Hoppas detta ger lite svar på din fråga.
Lena Kautsky forskare och rådgivare på Stockholms universitets Östersjöcentrum
Läs även:
Vilka ämnen finns i Kiselalger?
Östersjöcentrum har kanske svaret
Kiselalgerna står för ungefär 45% av fotosyntesen i haven
Bilder Kiselalger:
Kiselalgen är ett mikroskopiskt växtplankton som kan hittas i praktiskt taget alla vatten. Gruppen är även en av de artrikaste alggrupperna – vissa säger att det finns uppemot 100 000 olika. Samtliga är eukaryota (har cellkärna) och encelliga; dock lever de inte alltid åtskilda, kolonier är inte ovanliga. Vanligast är att de lever fritt flytande i vattnet, men det förekommer även sådana som lever i bottensediment, fastsittande på växter eller djur och dylikt.
Kiselalgerna är en mycket viktig och populär föda
för djurplankton vilka i sin tur fungerar som föda för
fisk och sjöfåglar. De kiselalger som inte blir uppätna sjunker snabbt
till botten när de dör. Där blir de föda för bottenlevande
djur som i sin tur äts av fiskar. Löst kisel bildas genom vittring av olika bergarter och organiska syror.
Se film: Observation of diatoms (5 minuter)
Läs även
Metallpåverkade bäckar ger missbildade kiselalger
Sign
Bror Högbom RHC