Gränsälven, Torne älv – Laxstigning och information 28/7-16

Laxinfo!Nationalälven och gränsälv Torne älv 28/7-16.

Laxräknaren i Kattilakoski tickar vidare och registrerar individer. Vi närmar oss etthundratusen firrar som har lämnat ett spår av sin närvaro och passering över forsnacken, vilket ger förhoppningar för framtiden.

Men allt är inte guld som glimmar!

Det råder obalans i vårt ecosystem, Tiaminbrist!

Alltså brist av vitamin B1 i bl a. våra vildlaxar och det här är ju inte alls bra, eftersom det påverkar väldigt negativt fiskens beteende och immunmekanism. Vad är det då som sker med de sk, drabbade firrar?

Jo, i sammanhanget med nämnda vitaminbrist så försvinner fiskens immunförsvar mot flera sk, yttre hot som ex v. svampangrepp och det finns redan idag och från fjol tydliga tecken på detta. Samtidigt så påverkas fiskens andning, balanssinne, koordination osv. Den drabbade fisken blir helt enkelt förlamad och kraftlös, som i sin tur påverkar fortplantningen negativt.

Men forfarande fiskar vi på vildlaxen som ”som ingenting hänt”!? Fjolårets resultat av fiskdöd borde gett oss fiskare och andra lite mer i åtanke och försiktighet när vi påverkar fiskstammar och populationer med sk, fisketryck?

Våra naturresurser är inte outtömliga brunnar att ösa ur, nej. Sunt förnuft med lite krydda av naturvett är de ingredienser som vi bör ha med oss när vi besöker moder jord och tar av det utbud vad hon delar med sig.

Tight lines!

Lämna en kommentar

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.