KALIXÄLVEN HAR PROBLEM

 

kalixälven.jpg

Bild: Sportfiskeforum

Medan laxen sprutar upp i de flesta norrlandsälvar, har Kalixälven uppenbara problem. Många menar att regelverket brister.

Den tjugonde juli hade 2729 fiskar registrerats i Kalixälvens fiskväg. Det är 88 000 färre än i Torneälven. Även om älvarna skiljer sig lite i storlek och i biotop, är skillnaden i antal fiskar är inte rimlig.
– Kalixälven borde minst kunna uppvisa en uppvandring genom Jockfall på det tiodubbla, säger Thomas Johansson, ordförande i Östersjöälvar i samverkan.

I DAGSLÄGET KAN EN FRITIDSFISKARE TA UPP 100 LAXAR PER DYGN OM DENNE SÅ VILL.

– Fritidsfiskare på kusten måste omfattas av samma regler som sportfiskare i älvarna. Det vill säga en lax per dygn. I dagsläget kan en fritidsfiskare – som saknar yrkesfiskelicens, men använder yrkesmässiga redskap – ta upp 100 laxar per dygn om denne så vill. Det är ett uttag av lax som inte syns i statistiken och inte omfattas av den gemensamma laxkvoten, säger Ronny Landin.
Enligt en ny rapport som gjorts på uppdrag av Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU, finns idag 276 fasta fångstredskap i Norrbotten vilket är att jämföra med Västerbottens 34. Av dessa finns 52 i Kalixälvens mynningsområde.
– Det är klart att ett intensivt fiske med fasta redskap i älvens förhållandevis trånga mynning inte ger laxbestånden i Kalixälven nödvändiga förutsättningar att återhämta sig. Här behövs tydliga åtgärder som minimerar uttag av lax, så är det bara.

Ronny Landin, entreprenör längs älven, menar att något måste göras. Han riktar kritik mot Havs- och Vattenmyndigheten.
Få laxar har passerat här i år, vilket leder till oro. Nu kräver han att reglerna ändras.

Lyssna på en radiointervju med Ronny Landin, P4 Norrbotten

Källa: Fiskejournalen, Maria Ålander

 

 

Lämna en kommentar

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.