Följetong : del 2
Eftersom kiselalgerna står för 45% av fotosyntesen i Östersjön och algerna har minskat med 60% i Östersjön sedan 60-70talet bestämde jag mig för att ta reda vid kiselalgerna innehåller. Forskarna pekar ut dammbyggen inom vattenkraft och övergödningen som orsaken till de sjunkande kiselhalterna.
Jag ställde frågan till 2 universitet och till Naturhistoriska Riksmuseet. Nu har vi fått svar
– Vad innehåller kiselalger?
Svaren:
Stockholms universitet ( BIG; Institutionen för Biologisk Grundutbildning) :
Vi brukar i första hand bolla vidare såna här frågor till Riksmuseet som har en jourhavande biolog.
Linköpings universitet Tema Vatten:
Har inte en aning. Vad menar du med att de innehåller syre? De producerar ju syre vid fotosyntesen men de lagrar väl knappast några mätbara mängder?
Naturhistoriska jourhavande biolog :
Hej Bror!
Alltså, kiselalger innehåller ju samma saker som annat liv och andra växter. Kol, väte, syre, kväve, fosfor. Dessutom använder kiselalgerna kisel till sitt skal. Exakt hur mycket de innehåller av varje eller om de har något mer som är speciellt med dem vet jag inte. Jag har heller inte koll på om de har några speciella molekyler som gör dem unika. Kanske kan Östersjöcentrum på Stockholms universitet ha bättre koll.
Nu är frågan även ställt till Östersjöcentrum d v s den sista instans i Sverige som möjligen kan veta vad kiselalgerna innehåller.
Läs även :
Vilka ämnen finns i Kiselalger?
Vitaminbrist hos plankton hotar Östersjöns djurliv
Tiaminbristen i Östersjön ( fågel och laxdöden)
Bilder Kiselalger:
Kiselalgen är ett mikroskopiskt växtplankton som kan hittas i praktiskt taget alla vatten. Gruppen är även en av de artrikaste alggrupperna – vissa säger att det finns uppemot 100 000 olika. Samtliga är eukaryota (har cellkärna) och encelliga; dock lever de inte alltid åtskilda, kolonier är inte ovanliga. Vanligast är att de lever fritt flytande i vattnet, men det förekommer även sådana som lever i bottensediment, fastsittande på växter eller djur och dylikt.
Kiselalgerna är en mycket viktig och populär föda
för djurplankton vilka i sin tur fungerar som föda för
fisk och sjöfåglar. De kiselalger som inte blir uppätna sjunker snabbt
till botten när de dör. Där blir de föda för bottenlevande
djur som i sin tur äts av fiskar. Löst kisel bildas genom vittring av olika bergarter och organiska syror.
Sign
Bror Högbom RHC