Övergödningen ökar när fiskodlingar växer

 

DN  2013

Foto: Linda Forsell
En insändare i DN för tre år sedan. Det mesta i artikeln är lika aktuellt idag.
Detta publicerades på Bevara Världsarvet Höga Kusten sida på Facebook i juli 2013.

Läget 2016 i korthet: Vid Nätrafjärden utanför Köpmanholmen vid Höga Kusten har man nu, flyttat på en anläggning som nu har sättfisk, startat en ny, och ska använda den som funnits i 28 år som vinterförvaring av regnbåge.
Miljöprövningsdelegationens beslut, Mark- och miljödomstolens dom har överklagats till Mark- och miljööverdomstolen, där en dom förhoppningsvis kommer i början av 2017.  Två andra odlingsenheter, Mjältösundet och Omnefjärden har också överklagats.

Från Dagens Nyheter i juli 2013:
Problemen med övergödning och bottendöd i Östersjön riskerar att förvärras. I världs­arvet Höga kusten planeras nu för större fisk­odlingar, som skulle innebära ökade utsläpp av kväve och fosfor. Samtidigt påverkas närmiljön och boende i området har tröttnat på att inte längre kunna bada.

Algblomningen har blivit ett säkert sommartecken i Sverige. I grönbruna sjok sprider den ut sig som en slöja över Östersjön. På botten finns desto mindre liv.

2007 enades Östersjöländerna om en gemensam plan för att rädda­ havet. Men inget av länderna når upp till målen. Övergödningen beror på ökande mängder fosfor och kväve – samma ämnen som blir slaggprodukter vid fiskodling i ­öppna nätkassar.

I dag finns fyra större fiskodlingar utanför Västernorrlands kust, som tillsammans står för produktionen av 2 300 ton fisk varje år.

– Det är verkligen inte försumbart. Jag har sett hur man får syrefria bottnar under kassarna, säger Hans Kautsky, marinekolog vid Stockholms universitet.

Läs hela artikeln  i Dagens Nyheter HÄR

 

Lämna en kommentar

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.