Informations inbjudan i Saittarova gällande laxbommen

Välkommen att deltaga på information gällande våra laxar Söndagen den 17/7-2016 kl 14,00 föredrag på 40 minuter och är kostnadsfri.

Plats Tre tallar se karta nedan. Karta   Skicka gärna en intresseanmälan savthebaltic@gmail.com om ni kommer så vi vet hur många vi blir. Idag är det 10 anmälda.

Tiamin och tiaminbrist i ekosystemet

http://www.vk.se/play?video=c360ab80-fd09-46de-ab33-9

Balk. L., et al.

Många vilda djurgrupper lider idag av dödlig brist på tiamin (vitamin B1) i en sådan omfattning att även hela ekosystem är hotade. Drabbade djurklasser är exempelvis fiskar, fåglar och reptiler. I den levande cellen fungerar tiamin som hjälpfaktor för flera livsuppehållande enzymer i den grundläggande ämnesomsättningen. Dessa enzymer fungerar inte om hjälpfaktorn saknas, och resultatet av detta leder till att flera mycket giftiga ämnen bildas i cellerna som med tiden resulterar i cell‐, vävnads‐ och slutligen individ‐död. Dessutom är tiamin nödvändigt för nervernas funktion vilket innebär att hela det centrala nervsystemet blir allvarligt påverkat. Det är därför lätt att inse att även mindre förändringar i tiaminnivån hos djur kan leda till allvarliga kroppsliga effekter och skador. Exempel på negativa effekter omfattar bland annat beteenderubbningar, förlamningar, nedsatt immunförsvar, fortplantningsproblem och överdödlighet. Eftersom denna kemiska bristsjukdom kan anses utgöra ett paradigmskifte när det gäller människans påverkan på vår miljö, genom att vi här observerar en brist av ett livsnödvändigt ämne, och inte en förhöjd halt eller ”förgiftning” av den yttre miljön (som har varit det typiska och klassiska under många deccennier nu). Således så krävs nu speciella resurser för att undersöka orsaken till denna brist, dvs. för att förstå orsaken, mekanismen bakom denna allvarliga bristsjukdom. Att informera och kommunicera om denna störning i miljön är nu också viktigt för att öka insikten om dess förekomst, således någonting som denna föredragning har som målsättning att utföra.

Lennart Balk, Prof.

Institutionen för miljövetenskap och analytisk kemi (ACES)   Enheten för ekotoxikologi (ACESx)

Stockholms universitet

SE‐106 91  Stockholm

Sverige

Lämna en kommentar

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.