Soja och astraxantin* gör laxen fet, falsk och fin!

 

salmon

Jag är fiskare och oftast lyckats fånga det mesta av vad jag äter själv. Ibland har jag köpt några fiskar i mataffären eller hos fiskhandlaren för att komplettera, särskilt under perioder när det varit lite fiske. Även om jag har möjlighet har jag aldrig fyllt frysen med egenfångad fisk. Jag är den typ som ser på fisk mestadels som en fritidsaktivitet med glädje, spänning och utmaningar, men företrädesvis som en förevändning för att få ut i naturen.

Jag äter fisk, alltifrån sashimi till fiskbullar, men vissa produkter har jag faktiskt varit tvungen att avstå från att äta på sistone. Det är odlad atlantlax. Det är i sig ett problem, eftersom det i dagens samhälle är nästan omöjligt att undvika att få  den fisken i allt från fisksoppor till middagar i alla möjliga sammanhang. Det är kanske inte så konstigt när marknaden är översvämmad med fisk som fötts upp i de norska fjordarna. Den är prisvärd, tillgänglig och lätt att tillaga. Mitt problem har varit att jag inte tycker att odlad fisk smakar fisk längre. Den smakar nästan bara fett. Oavsett om jag grillar, steker,  röker eller bakar denna fisk får jag nästan bara en massa sladdrig gelé. Odlad fisk har blivit fet som smör, och det är inte vad jag vill ha till middag. Jag vill servera barn och resten av familjen fisk med verklig smak av havet.

Översatt från Asgeirs Blogg/Pure Fishing

*https://sv.wikipedia.org/wiki/Astaxantin

Läs resten av bloggen på norska HÄR:

 

Lämna en kommentar

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.