Ovanligt tidigt fynd av algblomning

 

blågrönaalger

Arkivbild. Foto: Anna Ahlström/Sveriges Radio

Rekordtidig algblomning har upptäckts inne i Ulvviken i Omnefjärden vid Nordingrå, Höga Kusten, Ångermanland. Provtagningar visar att det rör sig om en blågrön algart som producerar gift.

Har du sett någon algblomning i år? Berätta HÄR i  kommenteringen!

Algblomning har konstaterats inne i Ulvvik i Omnefjärden vid Nordingrå. Den 31 maj kom rapporten in till Informationscentralen för Bottniska viken och en provtagning av Umeå marina forskningsstation visar att det rör sig om en blågrön algart* som kan producera gifter.

Forskningsstationens miljöanalytiker Siv Huseby säger sig vara förvånad över den tidiga blomningen som sker ungefär 1½ månad tidigare än vanligt. Det senaste dygnets blåsiga väder har förmodligen löst upp algerna.

Kramfors kommun råder allmänheten att undvika bad på platser med algblomning och den som tror sig se algblomning kan rapportera det till Informationscentralen för Bottniska viken.
Källa: P4 Västernorrland Publicerat torsdag 9 juni 2016.

*Cyanobakterier är organismer som förr kallades blågröna bakterier, blågröna alger eller blågrönalger; alla arter är emellertid inte blågröna och de är inte alls alger. Flera arter är giftiga,, och vid masstillväxt av vissa planktoniska arter – så kallad algblomning – ansamlas ofta en grötig massa av cyanobakterier vid kuster och stränder.

Cyanobakterier har fotosyntes och man tror att de var nödvändiga vid syresättningen av jordens atmosfär i jordens tidiga historia. Vissa arter av cyanobakterier har förmågan att vid fotosyntes binda kväve som finns i luften, något som kallas kvävefixering.
I svenska sötvatten uppgår antalet kända arter till ungefär 500.
Källa: Wikipedia

I Dagens Nyheter 2016-06-10 står följande att läsa:

Jörgen Öberg, oceanograf vid SMHI, säger till SVT om att algblomningen redan har kommit i gång i södra Östersjön. Nu blir vädret avgörande för hur blomningen ska utvecklas.
Det beror helt på ifall högsommarvärmen fortsätter och hur vinden blir. Om det blåser blir det ofta ingen blomning vid ytan.

Lämna en kommentar

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.