Hur farlig är amerikanska hummern?

 

amerikansk hummer

Ett allvarligt hot mot den inhemska hummern – eller en art som varken kan spridas eller orsaka sjukdomar i svenska vatten? Uppfattningarna går vitt isär när det gäller den amerikanska hummern.

Fakta:
Den amerikanska hummern kan gå betydligt djupare än europeiska. Prickarna på huvudet är inte helt vita som på den europeiska och stjärtloben är inte lika svart som resten av stjärten. Men det förekommer färgvariationer hos både amerikansk och europeisk hummer, därför kan det i bland vara nödvändigt med genetisk analys för att säkert artidentifiera den. Den första amerikanska hummern i svenska vatten upptäcktes 2008.
Källa: SLU

Om två veckor ska EU-kommissionens vetenskapliga forum ta ställning till den riskbedömning som svenska myndigheter gjort. Målet är att stoppa importen av levande amerikansk hummer som anses vara en invasiv art som kan hybridiseras och på sikt slå ut den europeiska hummern. Den kan också sprida sjukdomar och parasiter.

Utförlig bedömning
— Norge har redan infört importstopp. Vår riskbedömning bygger på samma delar som den norska men är betydligt mer utförlig, säger Sofia Brockmark, utredare vid Havs- och Vattenmyndigheten (Hav).

Steven Wilson, biträdande chef vid amerikanska klimat- och miljöorganet NOAA, delar inte den svenska uppfattningen.

— De humrarna kan inte frodas och öka i antal till en population som skulle kunna sprida sjukdom eller slå ut den inhemska arten. Det finns inte tillräckligt med forskningsresultat som ger intrycket av att de skulle få fäste, sade Steven Wilson vid en presskonferens där både USA och Kanada riktade kritik mot kravet på importstopp.

32 exemplar hittade
Sedan 2008 har 32 amerikanska humrar hittats i svenska vatten. De flesta har, enligt Sofia Brockmark troligen rymt eller släppts ut från olagliga sumpar.

— Bland annat har det påträffats en amerikansk hona med hybrida ägg. Flera vetenskapliga publikationer har klassat den amerikanska hummern som en av de mest invasiva främmande marina arterna i Europa. Men vi vet från exempel från andra främmande arter att det kan ta lång tid innan arten blir så mångtalig att effekterna på biologisk mångfald och socioekonomi blir allvarliga, säger Sofia Brockmark.

Exporten av levande hummer från USA och Kanada till EU omsatte 200 miljoner dollar förra året, motsvarande drygt 1,6 miljarder kronor.
Källa: Västerbottenskuriren. Publicerades 7 juni 2016

Lämna en kommentar

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.