Sista fiskvägen klar i Hjoån!

Hjo

En ny fiskväg i Hjoån invigdes idag och det är den sista anpassningen i ån för att öringen ska kunna ta sig mellan Vättern och Mullsjön och vidare i bäckarna runt omkring. 

Fiskvägen hittar man vid Stämmorna vid Hjoåns utlopp ur Mullsjön. Att den sista delen av fiskvägen nu slutförts innebär att drygt 30 års arbete för att ge lekande öring fri väg mellan sjöarna är över.

Gott om folk samlades till invigningen, där bland andra Mårten Wallberg, vice ordförande i Naturskyddsföreningen, Carolina Klüft ledamot i Naturskyddsföreningens styrelse, Catrin Hulmarker, kommunalråd i Hjo och projektledare för Öring i hela Hjoån Hans-Göran Hansson.

Förutom fiskvägen invigdes också en grillplats vid Hjoåns utlopp i Mullsjön.

Förhoppningen är att Hjobor och turister ska använda sig av platsen för rekreation. Men störst nytta gör fiskvägen för öringen, berättar Hans-Göran Hansson.

— Ju längre upp i ett vattendrag som öringen kan komma och leka, desto fler öringungar blir det. Detta är bra för beståndet.

Öringen lever sitt liv i Vättern, men återvänder till sina gamla ”barndomsvatten” för att leka. Detta sker på hösten. Därefter ligger rommen över vintern innan ynglen kläcks och växer till. Efter 1-3 år i bäckarna är det dags för en ny generation öring att vandra ner till Vättern.

Carolina Klüft som är ledamot i Naturskyddsföreningens styrelse tyckte det var roligt att se fiskvägen.

– Naturskyddsföreningen har varit en av delfinansiärerna som stöttat projektet, så det är jättekul att få vara här och inviga den sista fiskvägen.

Carolina Klüft var en av dem som premiärlyfte dammluckan så vattnet kunde forsa genom fiskvägen och göra det möjligt för öringen att ta sig fram och tillbaka utan några hinder.

– Nu är det öppet här så nu kommer öringen kunna bo här och växa och frodas och bege sig ut på nya äventyr.

Hon har barndomsminnen av fiske med sin farfar, berättar hon, men som vuxen har tiden inte räckt till. Men att få vara i naturen är viktigt, säger hon.

– Naturupplevelser ger ju otrolig energi till själen och det behövs mellan varven när man har mycket att göra i vardagen. Så det här kommer att bli en fantastisk plats för Hjobor och andra att njuta av. Källa:  jenny.josefsson@sverigesradio.se,
P4 Skaraborg 2016-06-07. Foto Jenny Josefsson

Lämna en kommentar

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.