Svenska forskare har gjort en djupdykning bland de allra minsta organismerna och funnit en oväntad mångfald av bakterier, plankton och virus.
Birgitta Bergman är en av grundarna av forskningsprojektet Microbial metagenomics of the Baltic Sea, ett projekt som med hjälp av modern dna-teknik utforskar mikroorganismerna i Östersjön.
– När vi påbörjade projektet fanns det ett svart hål av kunskapsbrist; man visste nästan ingenting om Östersjöns mikroorganismer. De enda som hade studerats i detalj tidigare var de blommande cyanobakterierna, säger Birgitta Bergman professor i växtfysiologi vid Stockholms universitet.
-Vi är vana att se på bakterier och andra mikroorganismer som något ont, inte minst när de finns i sjöar och hav. ”Törs man verkligen bada här, det vimlar säkert av bakterier i vattnet?” Det gör det definitivt. Faktum är att en vattendroppe kan innehålla mer än 50 000 bakterier. Och visst finns det mikroorganismer som är farliga, men vi är samtidigt helt beroende av dem.
– Mikroorganismerna driver alla de stora näringscyklerna, som kväve, fosfor och kol, så utan dem skulle det inte finnas något liv i världshaven.
Kunskapen bristfällig
Trots att mikroorganismerna är en förutsättning för djur och växters existens, så är kunskapen om dem bristfällig. Ungefär 15 000 arter av bakterier har namngivits, men dessa utgör sannolikt en droppe i havet av alla existerande bakteriearter och andra mikroorganismer. Det kan röra sig om en miljon, kanske en miljard eller ännu fler.
Läs hela artikeln Här Forskning&Framsteg
Läs även