Fiskerinäring fortsatt tyst om fruktad mask

Jag pratade med en fiskare i helgen som berättade om en torskmask som förökar sig. Fiskeindustrin vill dock tysta ner problemet. Jag kan inte minnas att Save The Baltic tagit upp frågan? Tydligen säljer yrkesfiskare torsken till oss konsumenter trots vetskap om att det finns mask i torsken. Det är tydligen en svår mask att bli av med och man måste vara noga med att frysa ner torsken i minst 3 veckor och koka den kraftigt. Annars kryper den genom matstrupen och lägger sig i vila i nacken.Den dör dock efter 3-6 veckor eftersom människan är fel värd. Är förstås mycket obehagligt att drabbas och att fiskeindustrin vill tysta ner problemet. Jag lovade gubben jag pratade med att lägga upp frågan här.

Länk

Fiskerinäring tyst om fruktad mask

mask_0

Torskmasken allt vanligare och kan göra dig sjuk

Info torskmask

Torskmasken är vanligast runt Skånes sydspets, utanför Blekinge och runt Öland, men den finns också på västkusten.
Om man fryser torsken innan man tillagar den, dör maskarna.

Ger kräkningar och buksmärtor

Får man i sig en torskmask kan man få kräkningar, kraftiga buksmärtor, diarré och feber.

Eftersom människan inte utgör en naturlig slutvärd för parasiten upphör symtomen vanligtvis inom två veckor.

Parasiten dör och avstöts spontant inom tre veckor.

I en artikel publicerad av ett chilenskt universitet beskrivs bland annat ett fall från USA, där en man som ätit sushi drabbades av torskmask. Masken hade tagit sig upp från magsäcken via matstrupen och sedan borrat sig ut genom matstrupen och ut i nacken. Enligt artikeln kan masken borra sig igenom magsäcks- eller tarmväggarna och hamna i bukhålan.

Andra exempel som beskrivs är att personer som fått i sig torskmask har känt en kittlande känsla och värk i halsen och slutligen hostat upp levande maskar.

 

Lämna en kommentar

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.