Hur fiskodlingar kan förstöra för utrotningshotade arter

koraller

Användningen av läkemedel mot löss har exploderat, och det visar sig att resterna av lössmedlet Teflubenzuron finns upp till 1100 meter från fiskodlingar. Läkemedlen utsöndras via fekalier och urin från lax som fått i sig medlet genom fodret.

Kort och långvarig exponering av avmaskningsmedel kan orsaka hög dödlighet och missbildningar av kräftdjur, framgår av en ny rapport som Havsforskningsinstitutet har gjort för Miljödirektoratets räkning.

Många odlingar är belägna så att de kan vara skadliga för utrotningshotade arter och marina livsmiljöer säger marina forskare i ny rapport.
Odlingar kan också vara det största problemet för korallreven fjordarna på Vestlandet.

Se karta över korallförekomster i Sunnhordland

Rapporten är den första som värderar effekten av olika utsläpp från vattenbruksnäringen på speciella marina naturtyper. Forskarna har tittat på möjliga konsekvenser allt från kammusslor och kräftdjur till koraller

Läs Atle Anderssons artikel i Bergens Tidene från den 19 april 2016 i sin helhet

Lämna en kommentar

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.