DET JÄSER VID HÖGA KUSTEN…

Skagshamn

Det är ett bra år för surströmming och i Skagshamn saltas det för fullt.

Läs mera från tidningen Allehanda idag 18/5 2016

Surströmming är strömming  som konserverats genom jäsning . Den rensade fisken saltas, läggs i öppna kar och får jäsa då strömmingen genom autolys,  det vill säga genom egna enzymer, och tillsammans med bakterier bildar starkt luktande syror som propansyra, smörsyra och ättikssyra ur enkla sockerarter i fisken. Det bildas också svavelväte. Strömmingen läggs sedan på konservburkar för att efterjäsa. Surströmming är en svensk rätt som produceras framförallt utmed Höga Kusten.

Hur äter man surströmming?
Ett sätt att äta surströmming är i en så kallad klämma. En klämma kan göras av två lika stora smörade bitar av hårt tunnbröd med skivad eller mosad  mandelpotatis, som kokats med skalet på och finfördelad surströmming emellan som ”kläms ihop” till en slags stor dubbelmacka som äts med händerna. En klämma kan också göras av mjukt tunnbröd, också kallas då ibland för stut, där ingredienserna rullas ihop i brödet. Andra tillbehör som blivit vanliga på senare tid, i synnerhet i de södra delarna av Sverige, är rå, eller smörfräst gul lök eller rå röd lök, messmör, gräddfil  och ibland kan även tomat och dill förekomma.

Vanliga drycker till surströmming är öl och snaps, men även must, svagdricka eller mjölk. Eftersom syrorna som ger surströmmingen dess lukt är fettlösliga, kommer fettrika livsmedel, exempelvis smör, som kommer i kontakt med lukten, att ta smak.
(Källa: Wikipedia)

Hur ofta kan man äta surströmming/strömming?
Livsmedelsverket svarar på frågan: ”Kan man äta fet fisk från Östersjön, Vänern och Vättern? Barn, ungdomar, kvinnor i fertil ålder samt gravida och ammande bör inte äta denna fisk mer än två till tre gånger om året. Övriga rekommenderas att inte äta den mer än en gång i veckan.”

Läs mer på livsmedelsverkets sida om dioxiner och PCB i fet fisk 

Lämna en kommentar

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.