Kärt (?) barn har många namn – åtminstone två

regnbage

I veckans reklamblad från Coop hittade jag en annons för en för mig, obekant sorts firre,  Fjordörret. ”Om du gillar lax kommer du att älska Fjordörret”. Det är det norska företaget Leröj som producerar denna ”nya fisk”. Coop säljer den som fjordörretfilè till det facila priset av 69.90 kronor per kilo.

MEN DET ÄR REGNBÅGE SOM ODLAS VID HÖGA KUSTEN I SVERIGE!
Den fisk som bidrar till övergödning av vattnet och stränderna!

Så här beskrivs Fjordörret i reklambladet:

”Fjordörret är en laxfisk som odlas i havet i Norge. Den föds upp i de kalla, klara norska fjordarna där saltvatten blandas med friskt smältvatten från snö och is. Fjordörret är en premiumprodukt känd för sin speciella ”fjordkvalitet”.

Köttets struktur
Fjordörretens kött är fast och glansigt samtidigt som det är mört och saftigt – en kombination som får det att smälta i munnen. Eftersom Fjordörretens kött är fastare än hos andra laxfiskar faller inte filéerna sönder lika lätt. Fjordörreten är rundare till formen än laxen, och därför blir också filéerna tjockare.

Kvalitet
Norge har blivit en av världens ledande havsbruksnationer tack vare en kombination av stränga hälso- och miljöbestämmelser, noggrann övervakning och löpande insatser för att utveckla branschen ytterligare. Med lång erfarenhet, avancerad teknik och de norska naturresurserna kan havsbruket i Norge producera Fjordörret av hög kvalitet som väl förtjänar sin starka position på marknaden.
Smak
Norsk Fjordörret har en rik smak och en ren eftersmak. Många tycker att fjordörretens smak är mer komplex och mildare jämfört med andra laxfiskar och att smaken liknar den hos skaldjur.”

Det låter väl bra – eller? Vad är det här för fisk – egentligen?

Läs mer i Maria Ålanders artikel i Fiskejournalen

 

Lämna en kommentar

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.