Hur den odlade laxens kvalité påverkas av sjukdomar

odlad lax2

Några ungdomar från Örebro universitet, Restaurang- och hotellhögskolan har tillsammans skrivit en B-uppsats arbete odlad lax 2013.

Syftet med detta arbete var att undersöka den i vardagens måltider förekommande råvaran odlad lax utifrån hur sjukdomar påverkar fiskens kvalité.

De upplever att kocken ställs inför svåra frågor gällande den odlade fiskens kvalité. En viktig aspekt är att ha kunskap om de eventuella sjukdomar som förekommer i vår samtids fiskodling.

Arbetet baserades på fem vetenskapliga artiklar och presenteras i avsnittet resultat. Det framgår att en stressad och sjuk fisk tappar avsevärt i kvalité och ger en sämre avkastning.

diskussionen jämförs olika författares resultat och det framgår här att bättre foder, smittokontroll och högre levnadsstandard för laxen ger en bättre produkt ur kvalitetssynpunkt.

Slutsatserna som ungdomarna drar är att vi tillagar en fisk med sämre kvalité än nödvändigt och att vi för denna betalar ett högre pris än nödvändigt.

Litteraturstudien bygger på fem vetenskapliga artiklar från olika databaser, litteraturen redovisas i resultatet och databassökningarna i sökmatriser. Sammanfattningar av de fem artiklarna återfinns i artikelmatriser i slutet av arbetet.
Källa: Örebro Universitet, Publikationer

http://www.svd.se/miljogift-knyts-till-autism-och-adhd

Läs deras arbete här:

 

Lämna en kommentar

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.