Odlad lax – en urholkad version?

farmed salmon
Publicerat den 14 mars 2016 på Alternet genom Kathleen McKeoghain

Laxen är i grunden utdöd: Du äter en genetiskt urholkad version

Den vilda laxen våra förfäder åt är borta. Vad som visas på våra tallrikar i dag är en genetisk utspädning av en gång så mäktig fisk.

Atlantlaxen, den infödda laxen som fiskas för att den finns i norra Atlanten, floder och hav, är en art som nu representeras av en bedragare, odlad lax. Den är även känd som ”den odlade laxen”,den kommerfrån ett kläckeri och till skillnad från sina infödda förfäder, saknar vild genetisk variation. Den vilda fisk våra förfäder åt är borta. Vad som visas på våra tallrikar är ett substitut, en kopia, en genetisk utspädning av en gång mäktig fisk, den adaptiva kungen av havet, och en betydande mat för kustboende människor sedan förhistorisk tid.

Läs originaltext på engelska

 

Lämna en kommentar

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.