Är odlad lax en av de giftigaste livsmedel i världen?

                                                                                                             Text översatt via google translate

Nicolas Daniel dokumentär ”filé-Oh-fisk” tar en kritisk titt på fiskindustrin, med exklusiva bilder från fiskodlingar och fabriker över hela världen. Många har fortfarande en ganska romantiserad syn på fisket, men när det gäller storskalig livsmedelsproduktion, är bilden faktiskt ganska dyster.

Dagens fiske står inför en rad svåra problem, från överfiske till kemisk förorening och genetisk mutation från giftiga exponeringar. Som framgår av producenterna av filmen, ”genom intensivt jordbruk och globala föroreningar, har köttet av den fisk vi äter förvandlas till en dödlig kemisk cocktail.” 1

Trots detta är fisken näringslivet blomstrar, delvis på grund av arbetet med att hålla smutsiga sårbara för moderna fiske från offentliga syn.

Vattenbruk främjar sig som en hållbar lösning på överfiske. Men i verkligheten, fiskodlingar faktiskt orsaka fler problem än de löser. Det finns egentligen ingen större skillnad när det gäller miljöförstöring, mellan landbaserade feedlots och vattenbaserade sådana.

Läs mera på fiskodling

original

Filmen börjar i Norge, titta på de kemikalier som används i fiskodlingar. Kurt Oddekalv är en respekterad norsk miljöaktivist, och han tror laxodling är en katastrof både för miljön och för människors hälsa.

Nedanför laxodlingar utspridda över de norska fjordarna, det finns ett lager av avfall ca 15 meter hög, kryllar bakterier, droger, och bekämpningsmedel. Kort sagt, har hela havsbotten förstörts, och eftersom gårdarna ligger i öppet vatten, är föroreningarna från dessa gårdar på något sätt ingår.

En laxodling kan hålla uppemot 2 miljoner lax i en relativt liten mängd utrymme. Dessa trångt tillstånd resulterar i sjukdom, som sprider sig snabbt bland stressade lax.

Enligt Oddekalv, havslöss, bukspottkörtel sjukdom (PD) 2 och infektiös laxanemi Virus (ISA) har spridit sig över hela Norge, men konsumenterna inte informeras om dessa fisk pandemier, och försäljning av dessa sjuka fiskar fortsätter med oförminskad styrka.

Ett antal farliga bekämpningsmedel används i ett försök att avvärja sjukdomsalstrande skadedjur, en av vilka är kända för att ha neurotoxiska effekter. Fisk har alltid ansetts vara en hälsokost, men enligt Oddekalv, är dagens odlad lax en av de giftigaste livsmedel i världen!

Toxikologi forskare Jerome Ruzzin har bekräftat Oddekalv påståenden. Han har testat ett antal olika livsmedelsgrupper som säljs i Norge för toxiner, och faktiskt innehåller odlad lax den största mängden toxiner av dem alla, och en oerhört stor marginal.

Sammantaget är odlad lax fem gånger giftigare än någon annan livsmedelsprodukt testas. I djurutfodringsstudier, livnärde möss odlad lax växte feta, med tjocka lager av fett runt sina inre organ. De utvecklade också diabetes.

Ruzzin konstaterar att en teori få dragkraft är att stiga hastigheter av övervikt är relaterat till det ökande antalet gifter och föroreningar vi utsätts för genom vår miljö och livsmedel. I ljuset av hans egna studier, Ruzzin har slutat äta odlad lax.

Genetiska mutationer och andra galna fakta

Förutom att hålla skadedjur som havslöss i schack, de bekämpningsmedel som används också påverka fiskens DNA, orsaka genetiska mutationer. Störande exempel på deformerade torsk visas i filmen.

Vad som är ännu mer oroande är att enligt Oddekalv, är cirka 50 procent av odlad torsk deformeras på detta sätt, och kvinnliga torsk som fly från gårdar är kända för att para sig med vild torsk, sprida genetiska mutationer och missbildningar i den vilda populationen.

Odlad lax lider mindre synliga men lika störande mutationer. Köttet av odlad lax är ”skör” och bryter sönder när de böjs – en mycket onormal funktion.

Näringsinnehållet är också vilt onormal. Vild lax innehåller ca 5-7 procent fett, medan den odlade sorten kan innehålla allt från 14,5 till 34 procent.

Många gifter ansamlas lättast i fett, vilket innebär att även när upp i liknande förorenade förhållanden, odlad lax innehåller betydligt mer gifter än vild.

Chockerande, avslöjar forskning som den mest betydande källan till giftiga exponering är faktiskt inte bekämpningsmedel eller antibiotika, men den torra pellets! Föroreningar som finns i fiskfodret inkluderar dioxiner, PCB, och ett antal olika läkemedel och kemikalier.

Vad gör fiskfodret så giftigt?

Så vad är fel med fiskfodret? Varför är det så giftigt? I en norsk fisk pelletsfabrik, visar den viktigaste ingrediensen för att vara ål, som används för sin höga protein och fetthalt och annan fet fisk från Östersjön.

Det är där problemet börjar, eftersom Östersjön är kraftigt förorenad. Några av de fiskar som används har toxiska nivåer av föroreningar, som sedan enkelt få införlivas i foderpellets.

I Sverige är fisk mongers nu krävs för att varna kunder om den potentiella toxiciteten av Östersjöfisk. Enligt regeringens rekommendationer bör du inte äta fet fisk som sill mer än en gång i veckan, och om du är gravid, bör fisk från Östersjön bör undvikas helt och hållet.

Svenska Greenpeace aktivist Jan Isakson avslöjar några av källorna till all denna förorening. Precis utanför Stockholm, finns det en massiv pappersbruk på stranden av Östersjön som genererar giftiga dioxiner.

Nio andra industriländer kring Östersjön dumpa också deras giftigt avfall i denna slutna vattenförekomst. Dioxiner binder till fett, vilket är anledningen till sill, ål och lax är särskilt sårbara, och sluta ackumulera högre belopp än andra fiskar.

Som ett resultat av att anses otjänlig som människoföda, några av dessa fet fisk är nu i första hand används som fiskfoder. På detta sätt, är toxicitet i odlad lax tillåtet att bygga upp och med högre än i det vilda.

En av de bäst bevarade och mest farliga hemligheter fiskindustrin

Men det finns ytterligare ett problem, och det härrör från tillverkningsprocessen av pellets. De feta fisken först kokas, vilket resulterar i två separata produkter: proteinmjöl och olja. Medan oljan har höga nivåer av dioxiner och PCB, adderar proteinpulver ytterligare till toxiciteten hos slutprodukten.

Till proteinpulver, de lägger en ”antioxidant” kallas etoxikin. Enligt filmskaparen, är detta en av de bäst bevarade hemligheterna i fisk livsmedelsindustrin. Etoxikin har utvecklats av Monsanto på 1950-talet – som bekämpningsmedel. Dess användning är strängt reglerad, så varför är det läggs till fiskpellets?

För ett par år sedan, en schweizisk laboratorium bedrägeribekämpning var förvånad över att finna extremt höga nivåer av etoxikin i odlad fisk – omkring 10 till 20 gånger högre än 50 mikrogram per kilo tillåten i livsmedel i Europeiska unionen – och denna upptäckt började riva upp hemligheten. Etoxikin var avsedd för användning på frukt och grönsaker, men fiskfoderindustrin upptäckte en annan ny användning för det – de lägga till den i fodret för att förhindra att fett från oxiderande och härsknar.

Läs artikeln här ( engelsk text)

Lämna en kommentar

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.