Många toppolitiker i slutet sällskap

Mammon måste bort från miljörörelsen, riksdag & departement.

UMEÅ De avger tysthetslöfte, svär varandra evig trohet och lojalitet och genomgår kontroversiella ritualer tillsammans. Den svenska frimurarorden har ett starkt fäste i Umeå med sina 277 medlemmar – många av dem toppolitiker. Ett demokratiproblem menar både forskare, avhoppare och kritiker.

Följ granskningen – missa inget!

Följ granskningen av Frimurarna genom att klicka i ”följ ämnes”-rutan här intill. Då kan du få pushnotiser eller mejl varje gång vi publicerar något nytt i granskningen.

FÖLJ ÄMNEN

Det säger en högt uppsatt politiker i Umeå, som inte själv är frimurare, men som märker att banden mellan de toppolitiker som är medlemmar i frimurarorden är starka.

Vi kan sitta vid ett sammanträdesbord, och plötsligt dyker en politiker som är frimurare upp. Hans argument kan få en annan politiker, också han frimurare, att helt byta åsikt.

– Vi kan sitta vid ett sammanträdesbord, och plötsligt dyker en politiker som är frimurare upp. Hans argument kan få en annan politiker, också han frimurare, att helt byta åsikt. Allt kan vända. När man själv är oerfaren är det inte lätt att se det här. Men när man är lite mer rutinerad, och vet vilka som tillhör frimurarna, så blir det tydligt, säger politikern.

frimurarbild

En rad toppolitiker i Umeå och Västerbotten är medlemmar i Svenska frimurarorden, en orden där lojalitet, riter och ceremonier är centrala beståndsdelar. VK:s granskning av frimurarna i Västerbotten visar att en rad välkända politiker och tjänstemän från bland annat Region Västerbotten, kommun, landsting och näringsliv är medlemmar.

Vanligtvis minst en kväll i veckan, klädda i antingen svart frack med svart väst eller mörk kostym med vit skjorta och svart slips, träffas de manliga frimurarna. För det är just män det handlar om, kvinnor är inte tillåtna.

Exakt vad som händer innanför väggarna på den orange fastigheten mitt i centrala Umeå vet bara frimurarna själva, ritual- och ceremonirummen har bara de invigda tillträde till.

Men tongivande lokala politiker som VK pratat med och som inte själva är frimurare, berättar att politikernas medlemskap i orden påverkar politiken i Umeå. De säger också att det är tydligt vilka politiker som är frimurare.

– Ja, det märks att det finns gruppbildningar utanför politiken som berör personer inom politiken. Det märks lite nu och då, att frågor vandrar på ett sätt som inte har en förklaring i den politiska vandringen, säger centerpartisten Sven-Olov Edvinsson.flagga

Historikern Peter Ullgren säger också han att frimureriet, och det faktum att så många toppolitiker i Umeå är medlemmar, kan påverka politiken.

Frimurarorden är ett maktnätverk där man hjälper varandra. De kan också förstöra för personer som står utanför frimurarna.

– Frimurarorden är ett maktnätverk där man hjälper varandra. De kan också förstöra för personer som står utanför frimurarna. Om någon inte gör som de vill kan de förstöra dennes karriär. Dock gör de oftast detta på ett väldigt raffinerat sätt så att man inte riktigt ska veta vart det kommer ifrån, säger Peter Ullgren, docent i historia vid Lunds universitet, som för närvarande arbetar som lektor i historia vid Linköpings universitet. Han har forskat om de svenska frimurarnas historia och har bland annat skrivit boken Hemligheternas brödraskap.

Att maktens män möts i hemliga rum där de utan insyn kan sluta överenskommelser menar många är ett hot mot demokratin.

– Det är självklart ett demokratiproblem. Det är ett problem när man står varandra så nära och sedan ska tjäna de allmännas bästa, när man kanske snarare är lite av en maffialiknande organisation, säger Peter Ullgren och fortsätter:

– Det är en viktig arena för män, där män kan umgås med andra män utan att det som sägs eller görs där går utanför väggarna.

frimurar3

Statsvetaren Marie Demker har tidigare beskrivit frimureriet som ett elitfenomen, en kontaktyta som kan används för socialt och ekonomiskt avancemang och liknande resonemang för också Håkan Järvå, psykolog i Göteborg. Han är kunnig i frågor som rör manipulation, påverkan och slutna grupper. Han har bland annat forskat om sekters påverkan på sina medlemmar.

– Ritualer stärker gemenskapsbanden, det skapas band som kan vara starkare än lagar och förordningar. Medlemmarna blir mer som en familj. Och precis som mellan anhöriga så kan bandet mellan människor innebära att de hamnar i jävssituationer, säger Håkan Järvå.

Frimurarna säger ofta till sitt försvar att det är som vilken förening som helst, något som Håkan Järvå tillbakavisar.

– Man ska inte luras att tro att frimurarna är som vilken förening som helst. Att de har en tydlig hierarki samt sina inslag av ritualer är en viktig aspekt. Det här är ingen golfklubb.

Det här är ingen golfklubb.

Andreas Önnerfors, som är doktor i idé- och lärdomshistoria vid Lunds universitet och forskar om frimurarna jämför dock medlemskapet i frimurarna med just en golfklubb.

– Varför skulle medlemskapet i den här organisationen räknas annorlunda än att vara med i exempelvis en frikyrka eller golfklubben, frågar sig Önnerfors.

Till saken hör att Andreas Önnerfors själv är frimurare – i tionde graden.

– Man måste sära på sitt insider- och sitt outsiderperspektiv, säger Önnerfors om sina dubbla roller.

Historikern Peter Ullgren säger att ett medlemskap i frimurarorden för många är ett sätt att skapa sig en kontaktyta och att det på många orter i landet fortfarande är oerhört viktigt att vara frimurare för att ”komma sig någonstans”. Umeå räknar han till en sådan ort.

Idéhistorikern Andreas Önnerfors tror att det faktum att så många ledande politiker i Umeå är medlemmar i frimurarorden har med Umeås historia att göra.

För 100 år sedan var tendensen på orter som Umeå, Jönköping, Kalmar och Karlskrona att makteliten förtätade sig och han säger att det kan vara den traditionen som lever kvar i Umeå.

– Fenomenet var att läroverkschefen, polischefen, domaren och tidningsredaktören var med i samma loge. Tittar man socialdemografiskt på det så var det vanligt för 100 år sedan att det var så på provinsorterna. Sådana saker kan hänga kvar, säger Andreas Önnerfors.

ELIN STORMARE
ELIN TURBORN
CATARINA SAHA

Lämna en kommentar

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.