Två åtalas för grov smuggling av lax till Frankrike

3597006_2048_1152
Foto: Caroline Tibell/TT

Nu åtalas två män för grov smuggling av Östersjölax från Sverige till Frankrike.

Laxen har exportförbud eftersom den innehåller för höga halter av ämnet dioxin.

http://sverigesradio.se/sida/embed?url=http%3a%2f%2fsverigesradio.se%2fsida%2fartikel.aspx%3fprogramid%3d105%26artikel%3d6421392

Männen har enligt åtalet träffat avtal med det franska företaget och förpackat och transporterat stora mängder lax under åren 2010-2012, och sedan sett till att yrkesfiskarna fått betalt.

Nekar till brott
De båda åtalade har i långa förhör berättat om hur man sålt lax till en fransk uppköpare, men trots att dem båda känt till att Östersjölax inte får exporteras hur som helst, nekar dem till brott.

Den ena säger att han bara gjort som han blivit tillsagd, medan den andra menar att deras ansvar slutat när man sålt laxen i Karlskrona.

600 sidor
Utredningen har pågått i nära tre år och när åtalet idag lämnades in var förundersökningen nära 600 sidor tjock. Åklagaren Ingvar Wennersten menar att det kommer att bli mycket för rätten att ta in när det här ska upp i rätten.

Döms de båda riskerar de fängelse i upp till sex år. Till det vill åklagarens också att den förening som de båda ingått i ska betala skadestånd och böter på nära elva miljoner kronor.

Inget skydd
Åklagaren menar att det här är ett grovt brott bland annat för att de sålt lax innehållande giftet dioxin, något konsumenterna i Frankrike inte känt till och kunnat skydda sig mot.

– Man har inte haft en aning om detta och har då inte kunnat vidta de åtgärder som vi i Sverige som känner till att Östersjölaxen innehåller dioxin.

Lämna en kommentar

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.