Tyska aktivister protesterade mitt i Stockholm

aktivisterBild TT

Samtidigt som vattenfalls årsstämma demonstrerade tyska aktivister vid Slussen i Stockholm direkt mot företagets ledning och uppmanade dem att tänka om kring försäljningen av brunkolsverksamheten.

Under onsdagsmorgonen genomförde aktivister en aktion i Stockholm där man hängde ner både sig själva och en banderoll från restaurang Gondolens undersida, precis intill Katarinahissen. Aktivisterna från organisationen Robin Wood i Stockholm vill protestera mot att statliga Vattenfall tänker sälja sin brunkolsverksamhet i Tyskland.

”Sälj inte klimatet”
På banderollen står det ”Don’t sell the Climate. End Coal Now!”.

För några veckor sedan beslutade det statliga energibolaget Vattenfall att sälja sin starkt ifrågasatta brunkolsverksamhet till det tjeckiska riskkapitalbolaget EPH. Brunkolsdriften har fått kritik, både för att utsläppen av fossil koldioxid vid energiproduktionen påskyndar klimatförändringarna och för att de jättelika dagbrotten förstör miljön och tvingar människor att flytta.

Olaga intrång
Stockholmspolisen fanns och bevakade manifestationen vid Slussen men ingrep inte för att få ner aktivisterna. Säkerheten ska enligt dem alltid gå först oavsett hur en demonstration går till.

– Vi kommer att utreda det här som olaga intrång och brott mot ordningslagen. De har inget tillstånd för någon demonstration men där ska finnas funktionärer som varnar förbipasserande vilket göra det hela säkrare, säger Albin Näverberg som är presstalesperson på Stockholmspolisen.

Sviket vallöfte från MP

En av Miljöpartiets viktigaste frågor i valrörelsen 2014 var att Vattenfall skulle lägga ned brunkolsverksamheten i stället för att sälja den vidare, allt för att minska koldioxidutsläppen. Men det löftet ser partiet inte ut att kunna hålla då majoriteten av riksdagen inte vill ändra ägardirektiven som slår fast att Vattenfall ska drivas affärsmässigt.
Källa TT 27 april 20216

Läs också ”Därför upprör brunkolsaffären”

http://www.svd.se/darfor-uppror-brunkolsaffaren/om/vattenfall-saljer-tyska-brunkolen

Lämna en kommentar

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.