Ingen utrivning av Långforsen – Socialdemokraterna fick med sig Centern

Frågan om det Långforsen har blivit en verklig maktkamp. 

Det är nästan 100 år sedan den lilla kraftstationen byggdes. Då var inte frågor om miljö eller biologisk mångfald nåt som man tänkte på. Men idag är det det. Kraftverket har inte producerat el sedan 2010 och för några år sen väckte intressorganisationen Älvräddarna frågan om att riva dammen och kraftstationen.

– Det finns en regel i Miljöbalken som säger att man återkallar ett tillstånd om ett kraftverk inte används, säger Christer Borg, ordförande i Älvräddarna. Den där dammen är att betrakta som ett miljöbekymmer om den inte används till något vettigt.  Sedan är ju det här en skyddad älvsträcka i dag.

Flera ledamöter avstod att rösta vilket gjorde att det inte blir någon utrivning av dammen.

– Det var synd. Det har varit så mycket information så jag tycker att de kan ta ställning. Och hade de sju röstat med oss hade vi vunnit, säger Pär Löfstrand (L) som än en gång gjorde ett försök att få politikerna i Östersunds kommun att gå emot Jämtkrafts planer på ett kraftverk i Långforsen.

Han var besviken men inte helt utan hopp om att sista ordet ännu inte är sagt i fullmäktige.

– Det kommer inte att stå något kraftverk där före 2018 och sedan är det val. Det här kommer att bli omprövat efter valet. Men det är tråkigt att vi inte kunde bli klara nu, det hade stärkt Jämtkrafts varumärke och vi hade sluppit den här surdegen, sa han efter voteringen.

pc3a4r-lc3b6fstrand-regionala-miljc3b6mc3a5l

Pär Löfstrand (L) med Miljömålet : Levande sjöar och vattendrag / foto; Magnus Lögdberg

Debatten inför omröstningen blev kort. Karin Thomasson (MP) och Peter Johansson (SD) stödde motionen och AnnSofie Andersson (S) pratade om att förnyelsebar energi är viktig för Jämtkraft och ”vi i bolaget har en annan syn än Pär Löfstrand”.

Hon riktade också kritik mot kollegorna i Krokoms kommun för att de inte debatterar forsen i sitt eget fullmäktige, i den kommun där platsen ligger.

Lennart Ledin (L) menade att det var moraliskt jävigt av AnnSofie Andersson att föra talan både för bolaget och kommunen på samma gång, hon är ju Jämtkrafts styrelseordförande och kommunens högsta politiker.

Läs hela texten HÄR

Det finns ca 20-25 olika fiskarter  i Jämtland. Kraftbolagens kompensationsodling av öring och rengbåge inte är i enighet med  Jämtlands egna miljömål, så frågan är varför Socialdemokrater och Centern inte vill stödja Miljömålet Levande sjöar och vattendrag i Jämtland och varför dom struntar i Miljömålet?

Foto på Annie Lööf som pratar om hållbarhet.

 

Läs även:

Sverige missar miljömålen

Låt förnuftet segra i Jämtland.

Övriga vattenkraftverk i  Sverige

http://vattenweb.smhi.se/svarwebb/

12294649_992153430832501_155128274214112667_n

 

Lämna en kommentar

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.