Mammon måste bort från miljörörelsen, riksdag & departement.

Under medeltiden var Mammon vanligen personifierad som girighetens, rikedomens och orättvisans demon.  Rikedomen kallas vid en demons nämligen Mammon, för Mammon är ett namn på en djävul, efter vilkenrikedom.

Mammon som en person härleds tillbaka till en fallen ängel som skattar världslig rikedom över allt annat ” En helvetets ambassadör”.

The_worship_of_Mammon

Frågan är om Mammon finns i dagens moderna samhälle?

Visst finns Mammon fortfarande men idag är det giriga banker, köpta politiker och lobbyister från industrin som är Mammon.

I många länder är lobbyism hårt reglerad.  I USA måste exempelvis alla lobbyister registreras. Alla kontakter med politiker måste bokföras, och alla utgifter ska redovisas för att tydliggöra vilken lagstiftning som varit föremål för påverkan. Inom EU-parlamentet och EU-kommissionen har ett register över lobbyister för att ha koll på vilka de anställda inom EU träffar.

Men i Sverige finns ingenting som reglerar den omstridda lobbyist-branschen och på vilket sätt den påverkar politiken.

I Sverige har det till och med blivit normalt att tidigare makthavare säljer sin inifrånkunskap om politik och förvaltning till högstbjudande. Ingen förvånas längre när en avsutten statssekreterare eller ÖB värvas av vapenindustrin eller en före detta minister som dyker upp som bolagslobbyist.

Steget till direkt korruption är inte långt. Trots långvarig kritik är Sverige rätt ensamt i Europa att sakna regler för sådana sidbyten, krav på karenstid har avvisats i riksdagen, utredningar har utlovats och lagts på is. Kanske är det är att hoppas på för mycket att den politiska eliten själv ska begränsa möjligheten att växla in politisk karriär i konsultarvoden.

I USA har greenwashing blivit så omfattande att den federala handelskommissionen nu skärpt regelverket för att kunna ta till tvångsåtgärder mot grönmålningen. Även i Sverige använder allt fler företag miljöargument i marknadsförningen för att dra fördel av konsumenternas växande miljöintresse. Detta samtidigt som anmälningar för vilseledande marknadsföring med miljöargument ökat kraftigt till Konsumentverket.

150 procent fler anmälningar under perioden 2010-2012.

De vanligaste orden är klimat och miljö som används lika ofta. Andra återkommande ord i marknadsföring är ekologisk, hållbar, miljövänlig, grön, utsläppsfri, koldioxidfri, och klimatneutral. Näringsidkaren måste, enligt Marknadsföringslagen kunna styrka på vilket sätt produkten belastar miljön väsentligt mindre än andra produkter inom samma produktkategori.

Jordens Vänner delar ut det årliga Svenska Greenwashpriset, till ett företag, organisation eller person som lovat mer än vad de kunnat hålla när det kommer till miljöåtgärder och istället lagt energi på att skapa en grön image.

Greenwashing, grönmålning eller gröntvättning innebär att den som bedriver miljöfarlig, eller mindre miljövänlig verksamhet försöker skapa en bild av sig som miljövänliga genom bland annat marknadsföring. De kan framhäva någon miljöåtgärd de gjort, som dock kan vara obetydlig jämfört med andra miljöstörningar företaget orsakar.

läs även:

Vattenkraften får inte längre kallas miljövänlig

EU-parlamentet ny måltavla för lobbyister

Lobbyverksamhet vid EU-institutionerna i fokus

Täta band mellan fiskeindustrin och ton­givande svenska politiker – i flera olika partier.

10342504_749375725093143_7842240512831644780_n

 

Lämna en kommentar

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.