När fisken försvinner

senegal

Foto Håkan Lindgren

Fisket har alltid varit Senegals främsta resurs. 600 000 människor jobbar inom sektorn som står för minst tio procent av landets arbetstillfällen. I genomsnitt äter senegalesen 24 kilo fisk per år och fisk står för 39 procent av proteinintaget. Konkurrens och höjda priser har alltmer hänvisat lokalbefolkningen till små pelagiska arter (lever fritt i öppna havet), som sardinella. Men nu är även de överfiskade och priset stiger.

Överfiskning och konkurrens av utländska fiskmjölsfabriker gör att senegalesernas inkomst från fisket minskar katastrofalt. Men fisket i alla västafrikanska länder är överexploaterat och kustfisket har minskat med 50% de senaste 30 åren. Många fiskarter hotas av utrotning.

Sveriges Naturs reporter Mats Hellmark och fotografen Håkan Lindgren reste till Senegal för att ta reda på vad som händer när fisken försvinner.
Natur är Svenska Naturskyddsföreningens tidning:

Läs mera HÄR

 

Lämna en kommentar

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.