Kemikalier, gifter och hälsorisker i odlad lax

Foto Are Nylund

Fiskodlingsindustrin behandlar sjuk fisk och laxlöss med medicinering och farliga miljögifter. En del av gifterna och kemikalierna hamnar i naturen – resten i köttet på den odlade laxen.

Forskare varnar för att miljögifter i odlad lax kan påverka fertiliteten, orsaka diabetes, orsaka cancer och försvaga det nyfödda barnets immunförsvar. Risken är så stor att forskarna rekommenderar att man högst äter odlad lax en gång varannan månad.

Detta känner nog många till, men det tål att upprepas.

I Danmark har föreningen Red Vildlaksen i en mängd artiklar belyst problemen med fiskodlingar i öppna kassar. Här får du ett axplock av dessa samlade i tidskriften Red Vildlaksen:

http://www.redvildlaksen.dk/?page_id=411

För den intresserade finns även en facebooksida som också heter Red Vildlaksen

https://www.facebook.com/redvildlaksen/?fref=ts

 

Lämna en kommentar

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.