Ökade lusgränser – som att kissa i byxorna?

Laxlus

Rapport från MDG (Miljöpartiet De Gröna) Norge. Publicerat  18. April 2016

Intresseorganisation för norska fiskeindustrin och vattenbruk Sjømat Norge, gick på sitt årliga möte förra veckan, in för att möjliggöra mer löss i odlingskassar.

– När en stor del av fiskeindustrin föreslår att försvaga miljöambitioner inom vattenbruket, är vi allvarligt oroade över hela industrins framtid, säger Une Aina Bastholm, nationell talesman för Miljöpartiet.

Bland annat reagerar världens störa vattenbruksföretag Marine Harvest starkt: Företaget anser att förslaget från Sjømat Norge om ökade lusgränser är som ”kissa i byxorna”, något som egentligen är en underdrift: detta är mycket värre!

Samtidigt konstaterar FSA (norska Livsmedelsverket) i sin årsrapport att fiskens hälsa och välbefinnande har försämrats. Den årliga rapporten säger bland annat att industrin har misslyckats med att anpassa sig till de utmaningar som löss innebär. Användningen av läkemedel för att begränsa lusproblemen har ökat, vilket samtidigt för med sig att havslössen blir alltmer resistenta.

STOR OENIGHET
De gröna motsätter sig starkt förslaget från Sjømat Norge att tillåta fler löss i kassarna. Partiet anser att beslutet är helt fel och vittnar om skrämmande dåligt omdöme hos delar av industrin. Den ökande mängden havslöss är ett hot mot både miljön, djurskydd, branschens egen framtid och lax- och kustfiske.

– Industriminister Mæland måste ingripa så snart som möjligt för att rädda näringens omdöme och anseende, och bekräfta att mycket höga världsledande miljöstandarder och sund vetenskaplig grund är absoluta förutsättningar för utveckling av fiskeindustrin, säger Bastholm.

De gröna har gjort tagit upp denna fråga med fiskeministern flera gånger och kommer att fortsätta att arbeta med detta i Stortinget. Idag har vi en oansvarig fokus på tillväxt, snarare än att ta ansvar för att lösa miljö- och medicinska problem som finns i vattenbruksindustrin idag.

TVÅ ÅTGÄRDER FÖR BÄTTRE DJURSKYDD:

De gröna anser att vattenbruksindustrin måste göra två saker:

1) För det första måste de stoppa ytterligare tillväxt. Det är tätheten av fisk och de enorma mängderna av odlad fisk som är orsaken till att det blir mer löss och att man därför måste använda mer medicin.

2) För det andra måste odlingsindustrin in i slutna system så att medicinering, avfall och annat material från vattenbruk inte släpps ut i miljön. I de grönas alternativa federala budget föreslog vi finansiering för omstrukturering, innovation ETC.

– Alliansen mellan Sjømat Norge och de som förnekar forskningen i  Fremskrittspartiet är mycket skadlig för branschens anseende. Vi hade hoppats att Per Sandberg skulle använda sin energi för att skärpa miljökraven i branschen. Tillsammans får kraven på större nivåer av löss, d v s slappare miljöregler och munkavle på forskning från fiskeriministern, ledningen av vattenbruket att agera direkt oseriöst, säger Bastholm.

– Det är direkt uppseendeväckande – och förmodligen unikt – världens största aktör i branschen och skaldjur Norge är på kollisionskurs med dem som de normalt står tillsammans med: NHO (Näringslivets Huvudorganisation) och Norsk Industri avslutar Bastholm.

Översättning: Lena Hjäpne

Artikeln på norska:
https://www.mdg.no/nyheter/alvorlig-bekymret-for-oppdrettsnaeringa/

 

Lämna en kommentar

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.