Neitisuando under gruvluppen.

RÅNEÅ Neitisuando under gruvluppen.

Källa:Gunnar Westrin Fiskebloggen

Den 21 mars meddelade Bergsstaten till markägarna i och kring Neitisuando att Boliden Mineral AB ansöker om undersökningstillstånd på området Salmivaara nr 1002. Se kartan. Det intressanta är att på samma trakt ansökte ett annat företag om liknande undersökningstillstånd för några år sedan, men fick till slut avslag på begäran. Nu dundrar Boliden in med ett betydligt större område, där det gamla finns med.

Anmärkningsvärt är att Bergsstaten skrev ut brevet den 21 mars men att tidigast den 4 mars kommer undersökningstillståndet att avslås eller beviljas. Därtill finns i brevet till markägarna ingen information om eventuell överklagan.

Området ligger inom Girjas sameby, en sameby som har varit överhaglad med undersökningstillstånd de senaste åren. I det ekologiska tillstånd som råder kommer bland annat delar av Kaitumälven att finnas med, en älv som klassas som nationalälv och även så inlemmad i begreppet Natura-2000. Om undersökningstillståndet beviljas kommer ännu en älv att skändas, ett fortfarande outbyggt system och naturligtvis skyddad enligt Miljöbalken. Men, som sakerna genom de senaste åren har urartat, kan det bli så att vi i stället för en mekanisk utbyggnad (kraftverk) destruerar älven den kemiska vägen.

Avslutningsvis; Vem bryr sig längre om Sápmi och renskötseln. Inte Bergsstaten i alla fall.

 

Bild; Den aktuella kartan.                          Gunnar Westrin. gunnar@westrin.se

Lämna en kommentar

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.