Övergödningsarbete får kritik av EU

Mathias juli 4

Fler och mer ändamålsenliga åtgärder för att minska övergödningen krävs, enligt Europeiska revisionsrätten som utvärderat alla Östersjöländernas arbete.

 

EU har gett stora bidrag till Östersjöländerna för att åstadkomma förbättringar i vattenkvaliteten. Vid revisionen undersöktes om EU:s åtgärder hade varit ändamålsenliga. Den samlade slutsatsen var att man endast hade gjort begränsade framsteg. ”Om vattenkvaliteten i Östersjön ska förbättras krävs mer riktade åtgärder och mer samarbete med Ryssland” sade Ville Itälä, den ledamot vid revisionsrätten som ansvarar för rapporten. ”Att Östersjön ska bli rent är en dröm för nära 100 miljoner människor. För att uppnå det bör de berörda länderna använda de befogenheter som de förfogar över i mycket större utsträckning.” Avlopp och jordbruk lyfts fram som de huvudsakliga källorna till överskottet av näring i havet och länderna kritiseras för bristande ambitioner i sina nationella planer. Revisionsrapporten kritiseras i sin tur för två fundamentala brister i en debattartikel i Aktuell Hållbarhet. Dels angående målet, som sannolikt inte går att nå till 2020 och dels för att den inte tar upp frågan om internbelastningen från våra gamla utsläpp som fortfarande finns lagrade i sedimenten.

Havet.nu 2016-04-13

Lämna en kommentar

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.