Länsstyrelsen och Kalix kommun återställer Töreälv 

Foto (på ett vatten i Västerbotten)

Töreälv

Töre älv är en skogsälv i Norrbottens kustland, som mynnar ut i Bottenviken. Den är cirka 40 kilometer lång; med källflöden inberäknade är dess längd nästan det dubbla. Avrinningsområdet är 449 kvadratkilometer.

Alla som var intresserade av de åtgärder som planeras för 2016-2017 bjöds in till informationsmöte. Intresset var stort och många kom med goda förslag.

När flottningsleder byggdes rensades vattendragen från allt som kunde hindra timrets färd och som många av Norrbottens vattendrag blev Töreälven påverkad. Nu har Länsstyrelsen tillsammans med Kalix kommun fått 6 miljoner kr från Havs- och vattenmyndigheten för att bland annat återställa Töreälven.

– Nu ska vi lägga tillbaka stenar och återskapa lekbottnar, säger Sofia Perä, Länsstyrelsen Norrbotten. Töreälven är en fin, outbyggd skogsälv som har stor ekologisk potential och vattenkemin har undersökts under lång tid.

På mötet berättade också Mikael Nilsson, Fiskmiljö, om åtgärdsplanen han tagit fram efter inventeringen längs älven.

Publicerad 2016-04-18 På Länsstyrelsen i Norrbottens hemsida

 

Lämna en kommentar

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.