Hur man beskär ett äppelträd och räddar en älv.

Syftet med denna enkla, banala jämförelse om hur man ympar ett äppelträd eller räddar en älv är att det just nu pågår en debatt om att miljöanpassa stora vattenkraftverk. Där expertis anser att det bästa för miljön är att riva ut alla små vattenkrafverk och behålla alla de stora kraftverken som finns i huvudfåran.

Jag vill därför i denna korta text ge ett exempel på en trädgårdsmästare som ympar  äppelträdet för att trädet ska få ett lång liv och ge många frukter. Den viktigaste regeln om man ympar ett träd är att man inte får skada stammen och regel nummer 2  beskär och ympa endast trädets grenar.

 

Untitled6

Trädet till vänster är ett äppelträd som är kraftigt beskuret men trots det lever äppelträdet.  Trädet till höger har till motsats många grenar men är avsågad i stammen vilket naturligtvis kommer döda trädet.

I andra länder är det förbjudet att bygga ett vattenkraftverk mitt i huvudfåran ( trädstammen) eftersom all biologisk mångfald finns där. Man ser hellre att man bygger småskalig vattenkraft i biflöden  eller långt ifrån älvfåran där fiskarterna i älven inte drabbas.

Är det då så klokt att såga av trädstammen och behålla alla grenarna i tron att trädet ska överleva?

Syftet med denna korta text och jämförelse är att jag anser att våra politiker och universitet måste ta fram fakta och ett förslag på hur man skapar energiproduktion i en älv som är hållbar på riktigt.

Frågan är egentligen ganska enkel.

-Hur många grenar/biflöden kan man offra av en älv utan att älven, havet och naturen drabbas? Är det 30% , 70% eller 10% av biflöden? Finns det överhuvudtaget statistik?

Läs även

Insekter, spindlar och fåglar blir färre av vattenkraft

Riv även stora vattenkraftverk runt Östersjön. 

Framtidens vattenkraft

 

 

Sign

Bror Högbom

Diatoms RHC

 

 

Lämna en kommentar

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.