Världens mest förorenade hav

För oss inom Save The Baltic- Water For Life är det gåtfullt varför frågan om att få Östersjön att bli ett välfungerande hav inte är av politisk vikt i Sverige?

Som framgår av inslaget i SverigeSRadio  är andra länder värre än Sverige, men vad gör vi då för att driva på andra länder? Och varför är Sverige inte en tydligare förebild?

Vi skulle gärna vilja veta?

Trots många EU-miljarder för en renare Östersjö har resultatet blivit klent. Det visar Europeiska revisionsrättens granskning av åtgärder mot övergödning.

Rapporten bekräftar det som forskarna sett, enligt Annika Svanbäck, forskare vid Baltic Eye på Östersjöcentrum vid Stockholms universitet:

– Östersjön har stora problem med övergödning. Det är främsta problemet för Östersjön.

– Vill vi ha en friskare Östersjö behöver vi minska näringstillförseln, säger Annika Svanbäck.

EU-revisorerna har besökt Finland, Lettland och Polen och följt upp övriga EU-länder kring Östersjön.

EU betalade bidrag på 4,6 miljarder euro, eller drygt 44 miljarder kronor, på sju år till de fem medlemsstater som gränsar till Östersjön, för att rena avloppsvatten. Dessutom delfinansierade EU olika projekt i Ryssland och Vitryssland. En del av ett annat EU-stöd, landsbygdsprogrammet, var också tänkt till vattenrening.

Det mesta av det kväve och fosfor som hamnar i Östersjön, kommer via utsläpp till floder och andra vattendrag. Övergödningen orsakar bland annat algblomning.

SverigeSRadio 

Läs även

Kisel en doldis med stor betydelse.

Nervgiftet BMAA är något vi måste ta på allvar

”Den största naturkatastrofen vi har varit i närheten av”

ostersjon

Sign

Bror Högbom

Diatoms RHC

Lämna en kommentar

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.