Sverige – ett Klondyke* för fiskodlare?

klondyke

*Guldrushen i Klondyke är den immigration av guldletare längs med klondikefloden nära Dawson City i Kanada under slutet av 1800-talet, då guld upptäckts i området.

Varför är det som det är och varför blev det som det blev? Vad har odlingsindustrin med öppna kassar vid Höga Kusten tillfört Sverige? Det är frågor jag ställt mig och som i mångt och mycket jag fortfarande funderar över…

Mitt i det vackra Höga Kusten etablerades en odling 1988 av ett svenskt företag. En sulfatfabrik hade tidigare lagts ner och ett argument var att skapa minst 45 nya jobb för arbetslösa fabriksarbetare.

Under åren har odlingsvolymen varierat mellan 600 till 800 ton per år Efter konkurs gick det över i finsk ägo för att i början på 2000-talet säljas till ett åländskt företag. Det var bättre lönsamhet för ålänningarna att driva odlingar vid Höga Kusten än på Åland där odlingsvolymerna var betydligt blygsammare än här.

2008 utvidgade det åländska företaget genom en nyetablering i Kramfors kommun. Där fick man etableringsstöd från EU, och från Fiskerifonden som lyder under Jordbruksverket på cirka 5 miljoner kronor. Senare bildade man en svensk filial till företaget.

Hur gick det sen?

De 45 utlovade jobben blev en handfull och det gäller än idag! Detta är uppgifter från deras hemsida: Varje odlingsenhet sköter den dagliga driften självständigt med en ansvarig platschef och 2-3 anställda/odling.

Närmiljön har genom åren genomgått drastiska förändringar. Stränderna är fulla av alger och vattnet likaså. Vid den odling som varit igång i snart 28 år har man räknat ut att det finns nära 50.000  ton avföring från fisken samt foderspill på botten. Bottnarna i närområdet är döda och bandet av giftiga cyanobakterier breder ut sig längs våra stränder.
Mathias juli 4
Övergödda bottnar nära fiskodling

Nu säger eller tänker någon. Men ni får ju tillgång till regnbåge!
Nej, det får vi inte – fisken strupskärs packas i is och fraktas till Åland med bil och båt för slakt och export till Finland! Vi får hålla tillgodo med den antibiotikabehandlade norska laxen.

Nu ligger överklagandena i händerna på Mark- och miljööverdomstolen på ansökningar gällande nya etableringar. Vågar de ta ställning för vår framtida livsmiljö?

Nu protesterar säkert någon. ”Det är väl bara att se till de inte får fortsätta?”

Med de effekterna som framkommit av denna metod att odla rovfisk i öppna kassar i havet har jag tänkt den tanken många gånger. Det finns inget positivt som fiskodlingsindustrin har tillfört Höga Kusten. Ingen fisk. Förstörda bottnar, vikar och stränder.

Förresten, det finns en fråga till: Vem tar hand om saneringen när odlingarna någon gång upphör? Det är frågan om miljonbelopp!

Havet själv tar lång tid på sig att bli friskt – minst 30 år!

Lena Hjärpne

Lämna en kommentar

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.