Recirkulerad fisk bidrar till tomatodling

 tomater

Om sex månader kan kommunen och dess näringslivsstiftelse Närljus veta om det finns möjlighet att starta kretslopps­anpassad odling i Ljusdal som kan ge bygden hundratals jobb.

Kommunalfullmäktiga i Ljusdal har sagt ja till att Närljus får arbeta vidare med frågan och för detta ta 600 000 kronor ur sin budget. Efter fullmäktigebeslutet handlar det om att starta en RFI-process vilket innebär att Närljus i samarbete med internationella konsultföretaget Ramböll Sverige och internationella revisions- och rådgivningsföretaget KPMG undersöker intresset hos tänkbara intressenter.

– Tillsammans med Ramböll har vi redan tagit en del kontakter men det är först framåt sommaren som förfrågan går ut enligt vårt upplägg. Svar väntas i höst och slår allt väl ut, och kommunen väljer att gå vidare med arbetet, kan verksamheten komma igång tidigast 2018, säger Stefan Wennerstrand, vd för Närljus.

Närljus har sedan nästan ett år tillbaka haft kontakt med internationella konsultföretaget Ramböll som av Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU, fått förfrågan att försöka ordna storskalig kretsloppsbaserad livsmedelsproduktion. Universitetet har forskat kring detta i mindre skala.

Det kan till exempel gå till så att grönsaker och fisk odlas nära varandra. Avföring från fisken kan bli till gödning för grönsakerna som sedan ger tillbaka blast som fiskmat.

Ljusdal nämns av Ramböll som en av tre till fyra kommuner i Sverige där det går att förverkliga idéerna. Tillgång på mark, arbetskraft och infrastruktur som bredband och värme talar för Ljusdal.

Förverkligas planerna kan det slutligen handla om ett 50 hektar stort område där 500-750 personer arbetar.

Läs också HÄR vad företaget Ramböll säger om saken.

Läs HÄR vad helahälsingland.se skriver.

 

Lämna en kommentar

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.