”Vi måste ställa om i rekordtakt”

Att ställa om till ett 100 procent förnybart elsystem är ett viktigt steg för klimatet och för att utveckla en modern energisektor.

Det är viktigt för oss att Energikommissionens arbete baseras på fakta och kunskap – inte på personligt tyckande. Därför har Energikommissionen under hösten haft möten, genomfört studieresor och arrangerat publika seminarier. Lokala, regionala och nationella aktörer har varit med i samtalet skriver Ibrahim Baylan (S) och Lise Nordin (MP).

Läs ”Sverige ska ha ett 100 procent förnybart elsystem om 20 år”

Klimatprofessorn Johan Rockström håller med och anser att vind och vattenkraften en viktig del om vi ska nå 2 gradersmålet. Johan berättar i Tv4 nyhetsmorgon 3 dec 2015 att ”Vi måste bygga om i rekordtakt”  -människan har citat inget annat val det här är ett avgörande steg för männskligheten.

TV4: ”Vi måste ställa om i rekordtakt”

Akademikernas högskolepolitiska forum 2016, Johan Rockström

Akademikernas högskolepolitiska forum 2016, Johan Rockström

Vi från Save The Baltic-Water For Life är dock lite fundersamma över är varför Johan ens nämner vattenkraften som ett hållbart alternativ då han vet att Konsumentverket och ledande forskare slagit fast i ett brev till  energibolagen att vattenkraften rent juridiskt inte längre får kallas hållbar eller miljövänlig?

Läs: Vattenkraft får inte kallas miljövänlig

Vi är även fundersamma på varför Ibrahim Baylan (S) och Lise Nordin (MP) inte lyssnar på vad professorer, forskare och universitet skriver i sina avhandlingar när det gäller övergödning, tiaminbristen och kiselbristen i Östersjön?

Studien ingick i ett EU-finansierat projekt, SIBER som står för Silicate and Baltic Sea Ecosystem Response där forskare från Danmark, Finland, Lettland, Polen och Sverige samarbetat.

Utförd forskning visar att kiselhalterna i Östersjöns vatten har minskat under perioden 1970-2001 med 50%. Vattenkraftens dammbyggnader är orsaken. Anledningen är att  löst kisel och viktiga vitaminer hinner förbrukas i dammarna innan det når havet.

Varför då ens nämna förnybar vattenkraft som ett hållbart alternativ?

Läs:Vattenkraften har skapat en halvering av mängden kisel i Östersjön under 1900-talets sista 30 år

Vi är även fundersamma på varför andra stora ledare inom klimatforskningen anser att vattenkraft i utvecklingsländerna kommer hjälpa FN:s klimatförhandlingar, EU-parlamentet och forskarvärlden att nå 2-gradersmålet när dom vet att dammar i regnskogen är värre en kolkraft. ( se film nedan)

Läs

Forskarvarning: Vattenkraftutbyggnad hotar miljön

Läs även

Äntligen en vettig dag att uppmärksamma.

30 akademiska forskare ifrågasätter stora vattenkraftverk.

3700 st stora kraftverksdammar planeras.

Ps.

Dessa länkar och artiklar är inget personligt tyckande.

Vi vill bara få svar på våra frågor eftersom reformen kommer drabba så många människor, havsmiljö och natur.

Så vad säger ni Johan Rockström, Ibrahim Baylan (S) och Lise Nordin (MP)?

Får vi ett svar eller kommer ni bemöta oss med tystnad?

Med vänliga hälsningar

Bror Högbom RHC

Lämna en kommentar

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.