Byt namnskylt på lobbyisterna

Amakudari, nedstigen från himlen har länge varit en välkänd term för högre statsbyråkrater i Japan som avrundar sin karriär genom att mjuklanda på välavlönade poster i bankväsende eller industri. Även i Sverige har det blivit normalt att tidigare makthavare säljer sin inifrånkunskap om politik och förvaltning till högstbjudande. Ingen förvånas längre när en avsutten statssekreterare eller ÖB värvas av vapenindustrin eller en före detta minister som dyker upp som bolagslobbyist.

Steget till direkt korruption är inte långt. Trots långvarig kritik är Sverige rätt ensamt i Europa att sakna regler för sådana sidbyten, krav på karenstid har avvisats i riksdagen, utredningar har utlovats och lagts på is. Kanske är det är att hoppas på för mycket att den politiska eliten själv ska begränsa möjligheten att växla in politisk karriär i konsultarvoden.

Läs hela texten här.

I många länder är lobbyism hårt reglerad.

I USA måste exempelvis alla lobbyister registreras. Alla kontakter med politiker måste bokföras, och alla utgifter ska redovisas för att tydliggöra vilken lagstiftning som varit föremål för påverkan. Inom EU-parlamentet och EU-kommissionen har ett register över lobbyister för att ha koll på vilka de anställda inom EU träffar.

Men i Sverige finns ingenting som reglerar den omstridda lobbyist-branschen och på vilket sätt den påverkar politiken.

Lobbykoppling inom politiken

symbolersplit

planetens_granser

Sign

Bror Högbom RHC

Lämna en kommentar

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.