Hur smutsig el blir ren och tvärtom

Vi tror gärna att den svenska elen är fossilfri, men det är inte sant. Ny Tekniks beräkningar visar att 11 procent av den el vi använder har fossilt ursprung.

Med el är det en sak vad som tillverkas, en annan sak vad du betalar för och en tredje sak vad du får ut ur hålen i väggen. Bor man nära ett kärnkraftverk kommer det kärnkraftsel hem, oavsett vilka bra miljöval man gjort hos sitt elbolag. Elektronerna går alltid den kortaste vägen. Och när kärnkraftverket står stilla kommer elektronerna från näst närmaste kraftverk, som kan vara ett vindkraftverk. När vi importerar el från Norge kommer vattenkraftsgenererade elektroner till dem som bor i västra delen av landet, när vi köper el från Danmark får skåningarna hälften vindkraft och hälften fossilel. Det är den fysiska verkligheten.

Här ingår också det faktum att Sverige producerar fossilfri el, alltså el från vindkraft, vattenkraft och kärnkraft.

Inget av det här har någon betydelse i den ekonomiska verkligheten.

Där finns nämligen systemet med ursprungsgarantier. Det kom till för att vi som konsumenter skulle kunna välja vilken el vi betalar för – 100 procent vindkraft, bra miljöval, förnybart, kärnkraft, och så vidare – samt att någon myndighet skulle kunna hålla koll på att den el vi väljer verkligen matas in på elnätet någonstans i Sverige. Att det till exempel inte säljs mer vindkraft än vad som tillverkas.

Elproducenter får ansöka om ursprungsgarantier hos Energimyndigheten. Bolaget har exempelvis tillverkat 100 MWh vid sitt vattenkraftverk som har godkänts för ursprungsgarantier. Dessa får säljas tillsammans med vattenkraftselen till en elhandlare eller användas om elen säljs direkt till en konsument.

Men ursprungsgarantier får också säljas oberoende av elen, om eltillverkaren får bättre betalt på det viset. Till exempel kan ägaren av ett danskt kolkraftverk köpa garantierna, och vips kan denne sälja sin fossilel som vattenkraft på marknaden.

Resultatet av köp- och säljandet blir att vattenkraftselen i stället får säljas som omärkt ful-el.

läs hela artikeln HÄR 

Läs även

Vattenkraft får inte kallas miljövänlig

Vattenkraften hur ser den egentligen ut

Forskarvarning: 3700 st stora kraftverksdammar planeras.

planetens_granser

Planetary boundaries research

Sign

Bror Högbom

RHC

Lämna en kommentar

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.