Sponsringsavtal med laxodlare skapar protester i Norge.

Finnmarksløpet är Europas längsta och kanske tuffaste tävlingen med slädhundar.  Arrangören presenterar en fin bild av Finnmark med ren och oanvänd natur. Men bakom den rena ytan är arrangören sponsrade av en organisation som förstör våra fjordar, säger Einar Kristensen som är ledare för miljöskydd i samband i östra Finnmark för Norges Miljøvernforbund (NMF)

WZUDn1X2LJzZ8plecnq7rQV0npxf-Z6oVgilMfdxT3Ew

”Vi förstår att Finnmarkslöpet behöver sponsorer, men vi är mycket besviken över valet”

Men enligt ledaren för Finnmarkslöpet Per Aronsen ger sponsringen dem möjlighet att vidareutveckla och uppnå de mål som de har satt upp.

– Finnmarksløpet förlitar sig på fasta branschaktörer kommer att delta som partner för oss. Det är något som vi ständigt arbetar med, och vi är glada ”Lax är viktigt för Norge” kommer att använda Finnmarksløpet som en gemensam aktör, och att de kommer att använda sin sponsring av oss. Säger ordföranden i Finnmarksløpet AS, Per Aronsen.

Marit Bærøe, regionchef för Seafood Norway, vattenbruk North, tycker att det är tråkigt att samarbetet med Finnmarksløpet ses som problematiskt.

– Vattenbruket är en viktig näring i Finnmark. Både som producent av ren och hälsosam mat, som produceras av mycket strikta krav, och som en bidragande orsak till social utveckling och sysselsättning. Jag tror verkligen att fiskeindustrin är en bra partner för Finnmarksløpet. Genom detta partnerskap, bidrar vi till att göra denna stora händelse är möjligt, säger hon

Läs hela artikeln: Skuffet over Finnmarksløpets oppdrettssamarbeid

Norge började med laxodling redan på 1970-talet och är i dag en massindustri som producerar över en miljard ton fisk till 97 länder världen över. Det årliga exportvärdet ligger nu på motsvarande nästan 50 miljarder svenska kronor.

— Det är tydligt att de [norska fiskodlare] vill vända blickarna bort från själva kärnproblemet, hur laxodlingarna påverkar ekologin i havet och älvarna, säger Martin Falklind för Fiskejournalen. Anledningen till att jag inte köper norsk lax, är det faktum att odlingarnas negativa miljöeffekter hotar havsmiljön och de vilda laxbestånden. Dessutom har norsk fiskodlingsindustri odlingar över hela världen och på bortaplan verkar de ta ännu mindre naturhänsyn.

På Sveriges Radios hemsida står det numera att laxen inte är farlig att äta enligt de svenska och norska myndigheterna som kontrollerar fisken. Men enligt norska forskare och läkare anses det vara en gåta varför fisken tillåts att säljas över huvud taget eftersom den odlade fisken innehåller mycket högre halter av kemikalier och antibiotika än vad övriga matvaror innehåller. Ändå säger de norska hälsomyndigheterna att gifterna i den norskt odlade fisken ligger långt under de tillåtna gränsvärdena.

Anne-Lise Bjørke Monsen, seniorkonsult på Haukelands universitetssjukhus i Norge, har svar på varför:

Läs hela artikeln Här  / vaken.se

Förra året spreds över 30 000 ton väteperoxid vid norska fiskodlingar, tio gånger mer än för fem år sen för att bekämpa laxlus.

– Vi ser en tiodubbling på några få år när det gäller mängden kemikalier som släpps ut i havet. Det här har bland annat lett till att många av lössen är resistenta. Kemikalierna verkar inte längre, så lusen överlever även om du behandlar, säger Maren Esmark.

Nu vill regeringen i Norge driva igenom ett politiskt förslag för att få till en mer bärkraftig inom laxodlingen. Men Naturvernfoprbundet kallar det oansvarigt att ens prata om tillväxt med tanke på dagens miljöproblem.

Situationen för vildlaxen i Atlanten är akut. Den största boven är laxodlingsindustrin. I de mest odlingsintensiva regionerna i Norge, så som i Hardangerfjorden, är det är inte längre möjligt för den vilda laxen och havsöringen att överleva.

Fast på landets största laxföretag, Marine Harvest, vill man tona ner miljöproblemen.

– Vi producerar sund mat på ett mycket bärkraftigt, effektivt och klimatvänligt sätt idag säger Marine Harvests  kommunikationschef Ola Helge Hjetland.

Se även filmen Er fisk sundt?

547775_636894669674583_2094846540_n

 

 

 

 

 

Lämna en kommentar

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.