Vad är en ”Red Tide”?

1959214_668709463164496_6964840562059114900_n

DEBOK (Naturvetenskap, encyklopedisk kunskap, ordförråd definitioner)
Beata Megyesi, 2015-01-03

Massdöd av lax i Chile

En Red Tide  är en typ av Oceanisk algblomning som kännetecknas av en röd skiftning i vattnet. Några av de alger som finns i en röd våg är skadliga för fisk, och kan orsaka att fisk dör. Flera arter är också farliga för människor, och kan orsaka symptom som sträcker sig från obehag till allvarlig sjukdom.

De flesta nationer håller ett öga på sina marina miljöer så att de kan informera medborgarna när vattnet är osäkra på grund av det röda tidvattnet. En röd flod som bildas när naturligt förekommande algblomning, som växer mycket snabbt och ackumuleras i en stor massa.

Även om vikten av alger är ofarligt i många fall kan det se häpnadsväckande ut eftersom vissa växtplankton i algblomning är röda, och kan orsaka att vattnet ändrar färg.

I andra fall är det röda tidvattnet skadligt eftersom den hyser organismer som Alexandrium tamarense och Dinophysis norvegica , som kan frigöra gifter när de konsumeras. Biologer testar vattnet för att avgöra huruvida den röda tidvattnet är farligt. Som vi har sett, har en röd flod faktiskt ingenting att göra med tidvatten alls. Dessutom kan en algblomning vara farligt utan att vara röd.

Därför föredrar många biologer termen ”skadlig algblomning, ”som de anser är mer exakt. Eftersom termen ”Red Tide” är allmänt känt och accepterat, är de flesta organisationer inriktade på att få information om havets villkor så att konsumenterna fortsätter att använda den.

Under en röd flod, kan de giftiga algerna förgifta fisk, vilket gör att man måste städa upp på stranden. Detta används ofta som en indikator av biologer som studerar skadliga algblomningar. De toxiner som dödar fisk är oftast inte farliga för människor. Skaldjur, dock kan ackumuleras toxiner som är mycket farliga för människor, och kan orsaka paralytisk skaldjursförgiftning, vilket kan leda till döden om de lämnas obehandlade. Andra typer av skaldjursförgiftning är inte ovanliga och har symtom från diarré till neurologiska skador.

Giftet kan inte tas bort från skaldjur genom kokning, frysning, eller någon annan metod. Detta innebär att skaldjur som skördats under en röd våg är inte är säker att äta. Fisk från ett område med en skadlig algblomning bör inte konsumeras på grund av risken att de kan ha fått i sig farliga gifter. Av detta skäl rekommenderas det starkt att människor som samlar in egna skaldjur kontrollera rådande villkor innan du går ut och fångar osäkra skaldjur.

Läs vidare i undercurrentnews hur detta orsakar massdöd på lax i Chile

 

Lämna en kommentar

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.