Algblomning bakom massdöd?

Det är inte bara i Östersjön som fiskar, sjöfåglar och däggdjur drabbas av giftalger och vitaminbrist . Även valar, bläckfisk och sjöstjärnor är exempel på djur som dött i stort antal de senaste månaderna längs Stilla havskusten från Chile i syd till Alaska i norr. Men händelsen med de döda valarna förbryllar ändå forskarna. Kate Wynne, professor och specialist på marina däggdjur på University of Alaska Fairbanks, skriver på universitetets hemsida att ”De verkar alla ha dött vid ungefär samma tid. Och det konstiga är att de alla är av samma ras, med undantag för en död knölval, som hittades på ett annat ställe. Så en del av mysteriet är: varför just fenvalar? Varför inte deras byte? Och varför finns det inga andra konsumenter i systemet som visar upp massdöd på detta sätt?

LKS 20151202 MBV1732; (FILE) Handout photo released by the Huinay Scientific Field Station of sei whales beached at the Gulf of Penas, Chile on April 21, 2015. More than 300 whales have been found washed up in a remote inlet in Patagonia in southern Chile in one of the largest die-offs on record, researchers said on December 01, 2015. LEHTIKUVA / AFP PHOTO / HUINAY SCIENTIFIC FIELD STATION / VRENI HAUSSERMANN

Området där valarna hittades var mycket svåråtkomligt kustområdet och kropparna var redan i ett stadium av förruttnelse som försvårar analysen. Men två teorier har presenterats av myndigheterna: att valarna tagit sig in i det fjordliknande kustområdet Golfo de Penas i jakt på mat och därefter tappat orienteringen bland alla öar och kanaler.

 

Enligt USAs forskningscenter NOAA (National Oceanic and Atmospheric Agency), är den mest troliga teorin att det är en ovanligt kraftig skadlig algblomning som har orsakat dödsfallen. De utreder nu närmare för att kunna hitta vetenskapliga belägg för detta.

Läs hela artikeln HÄR.

Läs även ( Östersjörelaterad text )

Vitaminbrist hos plankton hotar Östersjöns djurliv

 ”Den största naturkatastrofen vi har varit i närheten av”

Nervgiftet BMAA är något vi måste ta på allvar

(Internationellt)

Havsströmmar och vattenkraft.

30 akademiska forskare ifrågasätter stora vattenkraftverk.

RHC

k4_pcb-anreicherung-marin-nkette_e_en

Sea-Th-Im7

 

 

 

Lämna en kommentar

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.