God vattenmiljö eller maximal elproduktion?

Olika synvinklar på hållbar vattenkraft

Mellanbygdens vattenråd  skriver idag om senaste numret av tidningen Hav och Vatten (nr 1 2016, sidorna 24-28)

Där belyser HaV-myndigheten förslaget på en nationell strategi för hållbar vattenkraft, och den komplexitet och olika synvinklar som finns med koppling till miljöåtgärder för vattenkraften. Bland annat berörs några av synpunkterna om att glesbygden riskerar att missgynnas av den förslagna strategin.

Läs hela texten Här

Mellanbygdens vattenråd samlar organisationer och personer med kompetens och erfarenhet av vattnen i Mellanbygden (bilaga 1 i denna länk redovisar styrgrupp och kontaktpolitiker för år 2015). Målet är att hjälpa både privatpersoner och myndigheter att fatta bästa möjliga beslut i arbetet med att uppnå god status i våra vatten.

Alla är välkomna att vara med i vattenrådets nätverk! Nyheter får du lättast via e-post;skicka ett meddelande till vattenrådets kontaktperson så kommer du med i nätverket och på sändlistan. Det går också bra att följa denna blogg eller facebooksidan (bådas sidorna innehåller samma texter).

Vattenrådens arbetssätt sammanfattas i nedanstående text från sidan 30 i handboken för vattenråd.

Läs även

Trendbrott att riva stora vattenkraftverk i USA.

Kiselbrist gör Östersjön sjukare

3 st frågor inför den Nationella Vattenbrukskonferansen.

12294649_992153430832501_155128274214112667_n

Vattenweb

Röda prickar visar vattenkraftverk. Under det senaste seklet har de flesta av de stora älvarna reglerats för att utvinna vattenkraft. Dessa förändringar har inneburit minskad transport av kisel till havet med 50%. Dammarna gör att vattnets uppehållstid ökar vilket gör att kisel hinner förbrukas innan det når havet.

k4_pcb-anreicherung-marin-nkette_e_en

 

Lämna en kommentar

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.